Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

zlom L2 in vertebroplastika

Spoštovani, 

iščem odgovore, a ne pridem do zadovoljivega uspeha. 

Pred letom in pol (aprila 2015) sem imela neznosne bolečine v hrbtenici in so me po slikanju hospitalizirali (ortopedska klinika LJ) ter se po diagnostiki odločili za vertebroplastiko L2 (25.april). Naslednji dan sem bila odpuščena (bila sem povsem brez bolečin in popolnoma prerojena), a doma so se bolečine vrnile. Šla sem na urgenco in ponovno so me hospitalizirali, ker so ugotovili, da je L2 počilo. Svetovali so konzervativno zdravljenje (terapije in 3-točkovni steznik)

Od tedaj je po 18 mesecih bolje le za kakih 30%, ni pomagala nobena FT niti zdravilišče, bolečine so še vedno prisotne, pojavila se je inkontinenca, pri čemer je bilo ugotovoljeno, da gre za urgentno inkontinenco in da bi bile mišice povsem sposobne zadržati vodo.

Zanima me, kaj je mogoče storiti, kajti občutek imam, da je bilo vbrizgane plastike za kanček preveč in pritiska na hrbtenjačo ter ne dovoli, da bi mlada kostenina  zapolnila razpoko. To je seveda moj laični subjektivni občutek ob opazovanju dogajanja v organizmu, saj se rehabilitacija nikamor ne premakne.  Težko hodim in s težavo opravljam kakršno koli delo (poklic: 'urednica-prevajalka na svobodi'). Na bolniški nisem več, predlagajo mi invalidsko, a se mi to ne zdi najbolj smiselno, ker bi se lahko upokojila 12/2017.

Fiziatrinja mi je predpisala rolator, za kar sem ji zelo hvaležna, saj z njim lahko hodim tudi po dve uri, a pri delu in vsakdanjih opravilih ne pomaga.

Rada pa bi nekako trajno rešila vretence/a. Pravijo, da je šlo za osteoporozni zlom (sonožno sem pri hitrosti znenada skočila s kolesa, da se izognem nesreči), vendar pri meritvah za osteoporozo ni pokazalo prizadete hrbtenice, pač pa le osteopenijo v kolkih;sledila je  terapija z infuzijo Aclasa, kar bodo še ponovili.

Pred dnevi pa se je enaka bolečina ponovila in sumim, da imam ponovno zlom. Ker sem 30.8. naročena na MR, bi počakala na izivid, a želim vedeti, ka se bi dalo narediti.

Gotovo se travmatologi, kirurgi, ortopedi srečujete tudi s povsem zdrobljenimi vretenci in verjamem, da se najde kakšna možnost reševanja, za katero ne vem in je nisem našla nikjer opisane. Ali morda obstaja možnost vstavljanja umetnega vretenca ali kaj podobnega... Bi se dalo ta tujek odstraniti iz vretenca in dovoliti, da sezlom  pozdravi po naravni poti?  Obstaja kakršna koli možnost rešitve tega vretenca?

Mimogrede: moja mama (86let) hira pri siceršnjem zdravju prav zaradi podobnih težav.

Sicer se imam za popolnoma zdravo in nimam nikakršne druge terapije. Stara sem 63 let, vendar se počutim mnogo manj, zato je ta gibalna ovira tem hujša.

Lep pozdrav, hvala za odgovor in vse dobro,

tanja viher

 

 

 

asked Avg 13, 2016 in Bolečine v hrbtenici by ta-vi

...