Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Magnetna resonanca križa

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.
Preiskava pokaže rahlo izravnano lumbalno lordozo. Prisotne so izražene degenerativne spremembe v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondilartroza kot hondroza med vsemi segmenti ter začetna iv. osteohondroza med zgornjimi ter na višini L/S prehoda.
Manjše Schmorlove hernije v terminalnih ploščah zgornjih segmentov.
Med L1-L2 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna manjša centralna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Spinalni kanal je zožen, bistvene prizadetostni nevroforamnov ni videti.
Med L2-L3 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Tudi  na tej višini je prisotna minimalna protruzija diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Sprememba rahlo sega v paracentralno regijo na levi. Predvsem, spinalni kanal je zožen.
Med L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo. Sprememba rahlo sega v paracentralno regijo na obeh straneh. Spinalni kanal je zožen.
Med L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena z zadebeljenimi rumenimi ligimenti. Prisotna protruzija diska centralno komprimira duralno vrečo, oži centralno regijo ter sega v paracentralno regijo na obeh straneh. Spinalni kanal je močno zožen.
Med L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena predvsem na desni. Prisotne so dorzolateralne naplastitve ter manjša centralna protruzija diska. Spremembe so v stiku z duralno vrečo ter rahlo ožjo paracentralno regijo na desni strani. Spinalni kanal je zožen.

Prosim za obrazložitev preiskave, diagnozo ter zdravljenje.

hvala

Lep pozdrav!
asked May 24, 2016 in Bolečine v hrbtenici by renatap

...