Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

mravljinci v desni nogi

pozdravljeni

pred osmimi meseci sem imel stabilen zlom L1, po treh mesecih je bil zaceljen, vendar posevno s 5 stopinjskim naklonom.bolečine v predelu L1 imam kar pogosto, pa tudi mravljinčenje ne poneha. od noge spodaj, meče, kolk. še posebni po fizioterapiji. mri imam cez dober mesec, kaze pa na hernijo, saj je rendgen ok. najslabse je, ce se pripognem.

telovadim redno, za ramigavanje in krepitev nortranjih, trebusnih in zadnjih misic,

pomislil sem še na rastegovanje. ali je miza oz trak lahko koristen tri tovrstnih poškodbah. oziroma, ali je lahko škodljiv.

bolj razmišljam o pasu.

hvala za odgovor

miran
asked Mar 12, 2016 in Bolečine v hrbtenici by miranm

1 Odgovor

Spoštovani gospod Miran,

Trakcija je zelo pogosta oblika zdravljenja kompresijskih zlomov vretenc. Obstaja več vrst trakcije. Nagibna miza nudi kontinuirano trakcijo z večjo silo, saj uporabljate težo zgornjega dela telesa za raztezanje hrbtenice. Nekateri bolniki občutijo nekaj nelagodja pri tej vrsti trakcije in se zato ne odzovejo pozitivno. S to vrsto trakcije je priporočljivo začeti postopno z različnimi koti vleka in trajanjem trakcije. Postopno povečevanje in spremljanje kako se odzivate na trakcijo, je najprimernejši način delovanja. Dober steznik za ledveni del hrbtenice lahko nudi trakcijo, v tem primeru je kontinuirana vendar s precej manjšo silo. Steznik, ki podpira ledveni del hrbtenice Vam prav tako da možnost, da nadaljujete svoje vsakodnevne aktivnosti, ki jih lahko lažje in z manj neudobja opravljate prav zaradi trakcije. Slabost staznika je, da ob predolgi uporabi mišice, ki stabilizirajo hrbtenico postanejo manj aktivne in oslabijo. Priporočamo uporabo obeh metod intermitentno (prekinjeno oziroma z vmesnimi pavzami). 

Lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. reh znanosti in fizioterapije

answered Mar 20, 2016 by Synovia
...