Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

razlaga MR izvida

Pozdravljeni,

Lepo prosim, za razlago izvida MR vratne in L/S hrbtenice

Izravnana cervikalna lordoza.

Minimalna izguba intenzitete signala i.v.diskov zaradi degeneracije

višina i.v.prostorov  je primerna

V aksialni ravnini je v nivoju C4-C5 videti minimalno potruzijo diska, brez pomembnejše utesnitve

V nivoju C5-C6 je prav tako vidna minimalna potruzija i.v. diska

L/S hrbtenice

Minimalna izguba intenzitete signala i.v. L5-S1 zaradi degeneracije

V spodnji terminalni plošči korpusa L5 je videti majnša Schmorlova hernija, okoli nje je hiperintenziven signal, najverjetneje sklerozacija

V aksalni ravnini je v nivoju L5-S1 vidna minimalna potruzija diska po celotni posteriorni površini, brez pomembnejše utesnitve.

V nivoju S3 levo je vidna prebližno 13 mm velika redikularna cista.

 

lepo prosim za razlago, naj povem , da sem stara 39 let in težave so bolečine v predelu vratu, mravljinčenje v zadnjem predelu glave in omotice. V spodnjem delu hrbtenice, sploh v levem delu me grozno boli, ko se priklonim oz.zravnam, vedno bolj pogoste bolečine pa se mi segajo v noge na moment me noge dobesedno ne vdržijo.

hvala za odgovor in lp
asked Feb 29, 2016 in Bolečine v hrbtenici by ansaj

1 Odgovor

Spoštovani,

Rezultati magnetne resonance kažejo izravnavo cervikalne lordoze (krivulje v vratu). To je problem v drži, ki se lahko popravi z reedukacijo drže, specifičnimi vajami in manualno terapijo. Ko je cervikalna lordoza izravnana, povečamo rizik za protruzijo medvretenčnega diska (medvretenčni disk drsi izven medvretenčnega prostora). To je tudi to, kar kažejo izvidi magnetne resnonace, da se dogaja pri Vas na nivoju C4-C5, C5-C6 (med četrtim in petim vratnim vretencem, ter med petim in šestim vratnim vretencem. Na srečo ni prisotnih nobenih znakov pritiska na živce. Vendar pa Vi opisujete simptome pritiska na živec, ki so lahko posledica utesnitve živca med mišicami, še posebej, ker imate zravnano cervikalno lordozo. Med petim ledvenim vretencem in prvim segmentom sakralne kosti so znaki degenerativnih sprememb z majhno protruzijo medvretenčnega diska gor proti vretencu. To ne bi smel biti glaven vzrok za bolečino v spodnjem delu hrbta in nogi. Prav tako mislimo, da posteriorna protruzija (drsenje nazaj) ne bi smel biti vzrok za bolečine, saj izvidi magnetne resonance ne pokažejo pritiska na strukture živčevja. Bolečina, ki jo opisujete najverjetneje izhaja iz radikularne ciste v bližini tretjega sakralnega segmenta. Radikularna cista s pritiskom na živce povzroča bolečine, ki jih opisujete. Lahko se izprazni z majhnim kirurških postopkom, za kar se obrnite k Vašemu zdravniku. 

V kolikor se odločite za korekcijo Vaše drže, nas prosim kontaktirajte na info@synovia.si ali na tel 031 318 340, da določimo najpreimernejši termin.

lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. reh. znanosti in fizioterapije

answered Mar 16, 2016 by Synovia
RADIKULARNA CISTA
...