Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

TRTICA IN LEDVENI PREDEL

Pozdravljeni, pred tremi tedni sem nerodno sedela na kavču kjer sem močno obremenila trtično kost in sem težko vstala. Od takrat me zelo boli v trtičnem predelu, bolečina se je razširila na ledveni del, bolečino čutim tudi v stegnih. Nekaj časa se nisem mogla prepogniti naprej za več kot 90 stopinj. Bolečina je najhujša ko želim vstati iz ležečega ali sedečega položaja, ponoči, če se želim obrniti v spanju moram zbrat vse moči da to storim. Ne pomagajo analgetiki (Nalgesin 550 mg forte), poskusila sem tudi z Voltaren Forte gelem in tensom. Prosim za pomoč, nasvet karkoli, ker bolečina ne preneha nikoli.

Hvala in lp.
asked Feb 28, 2016 in Bolečine v hrbtenici by kristina

1 Odgovor

Spoštovani,

Z informacijami, ki ste nam jih posredovali, predvidevamo, da ste poškodovali mišice in/ali vezi okoli trtice. To se lahko pojavi skupaj z majhno dislokacijo trtice, kar bi lahko potrdili z fizioterapevtskim pregledom. Ker uporaba analgetikov ne zmanjša bolečine, mislimo da je prisitna majhna dislokacija trtice. V večini primerov bolečina in nelagodje naravno in postopoma izgine, ko se mišice in ligamenti celijo. Vendar pa to lahko traja več tednov ali mesecev. To stanje v mnogih primerih zelo dobro reagira na manipulacijo oziroma relokacijo trtice, ki jo izvede kvalificiran fizioterapevt ali manualni terapevt. Prav tako priporočamo obravnavo mehkih struktur, da ponovno vzpostavimo normalno delovanje po relokaciji. Pri sedenju priporočamo uporabo obroča, saj sedenje na trtici poslabša simptome in poškodbe. Lahko tudi poskusite različne vrste raztezanja, kot je raztezanje dimelj kleče (žaba položaj v jogi) in raztezanje mišice piriformis. 

V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, nas prosim kontaktirajte na info@synovia.si ali na 031 318 340.

Lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. reh. znanosti in fizioterapije

answered Mar 16, 2016 by Synovia
...