Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečine v trtici ter ledvenem predelu

Spoštovani!
Na začetku vas najprej lepo pozdravljam ter vas prosim za pomoč.

Pred približno mesecem dni sem padel iz višine dveh metrov ter se udaril v zadnjico oziroma v trtico.Bolita me tudi oba ledvena dela.Težave so pri sedenju, težko  je vstati, pri hoji v hrib in navzdol težave pri prepogibanju bolita me pa tudi oba kolena.

Bil sem na rtg slikanju na izvidu piše sledeče: na prikazanem skeletu zanesljivih znakovsvežih travmatskih sprememb ne vidim.Spondiloartroza lumbalne hrbtenice od L1 DO LV.Znaki osteohondroze lumbalne hrbtenice od L1 doL2 od L2 do L3 ter znaki incipientne osteohondroze lumbalne hrbtenice od L3 do L4 od LIV do LV od LV doSI.Pravokotno postavljena os coccigis najverjetneje varieteta.

Kaj svetujete bi mogoče se lahko ugotovil,natančen vzrok z ultrazvokom.Delam vaje veliko tudi hodim koliko lahko po ravnem .Kaj svetujete ?

Hvala za odgovor,ter lep pozdrav

Leon
asked Feb 12, 2016 in Bolečine v hrbtenici by natego

1 Odgovor

Spoštovani gospod Leon,

Padec z dveh metrov direktno na zadnjico in coccyx (trtico) povzroči ogromne kompresijske sile na različne strukture v medenici in spodnjem delu hrbta. Te sile povzročijo mikrotravme in iritirajo ligamente, mišice, sklepne površine in sklepne kapsule. Iritacija vodi do vnetja in otekline, kar povzroča bolečino. Običajno to nelagodje traja 4-6 tednov, če ni prisotne nobene poškodbe vključenih struktur. Iz simptomov, ki ste jih opisali in iz izvida rentgenskega slikanja lahko opazimo več stanj, ki lahko povzročajo trajne bolečine. V majhni sklepih spodnjega dela hrbtenice so vidni znaki progresivne degeneracije, padec pa bi lahko povzročil akutno iritacijo teh sklepov. Pravokotno postavljena os coccyx je nenavaden pojav. Možno je, da ste pri padcu utrpeli dislokacijo trtice. V večini primerov se to pozdravi samo, čeprav bo trtica ostala nestabilna in hipermobilna. Če bolečine ne izginejo po šestih tednih, pride v poštev protibolečinska injekcija. Zaradi bolečin v kolenih pri upogibanju naprej, moramo upoštevati patološko stanje v spodnjem delu hrbta in sakroiliakalnem sklepu. Da bi ugotovili vzrok Vašega nelagodja, priporočamo fizioterapevtski pregled. Medtem Vam odsvetujemo iritiranje trtice, tako, da ne sedite dlje kot 20-40 minut skupaj, ne sedite na trdi podlagi (blazina ali obroč za sedenje lahko pomagata), premikajte težo iz ene ritnice na drugo, medtem ko sedite. Če bolečina ne popusti, kljub upoštevanju teh navodil, je najbolj verjetno, da je prišlo do poškodbe sakroiliakalnega sklepa ali poškodbe spodnjega dela hrbta.

Vabimo Vas, da se oglasite v naši ordinaciji Synovia na fizioterapevtskem pregledu. Prosimo Vas, da nas kontaktirate na 031 734 420 ali po mailu na info@synovia.si.

 

Lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. reh. znanosti in fizioterapije

answered Feb 15, 2016 by Synovia
...