Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida

Po 2× operaciji hernije L5-S1 sem pravkar dobila izvid MR in me zanima razlaga le tega. Zapisali so: Nivo L3-L4 kaže širokobazno protruzijo diska in stenozatne spremembe obeh recesusov. Je pa nekoliko izraziteje prizadeta leva stran. Nivo L4-L5 kaže pravtako širokobazno protruzijo diska. Stenozatne spremembe so tudi v tem nivoju prisotne obojestransko. Bistvene razlike v stopnji stenoze med levo in desno stranjo ni videti. Stenozatne spremembe spinalnega kanala tudi v nivoju L5-S1 levo, kjer gre v večji meri za obsežen brazgotinski proces, prisotni pa so tudi znaki protruzije anulus fibrozusa v predel levega recesusa ob tem pa je videti tudi znake manjšega recidiva hernije. Zanima me, kakšno zdravljenje sledi? Zelo se Vam zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav - HK
asked Feb 2, 2016 in Bolečine v hrbtenici by galisa1993
edited Feb 2, 2016 by galisa1993

1 Odgovor

Spoštovani,
 
Medvretenčni disk med tretjim in četrtim ledvenim vretencem (L3-L4) štrli iz vretenc v prostor, kjer živci izstopajo iz hrbtenice proti periferiji. Protruzija (izboklina) je širokobazna, kar pomeni, da je izbočenega med 90°in 180° obsega medvretenčnega diska. Zdi se, da je protruzija večja na levi strani. Protruzija lahko pritisne ob živčne korenine, ki izstopajo iz hrbtenjače in hrbteničnega kanala in tako povzroči bolečino. Na žalost izvidi magnetne resonance kažejo, da se enaka situacija dogaja tudi na nivoju med četrtim in petim ledvenim vretencem (L4-L5) ter petim ledvenim vretencem in prvim križničnim vretencem (L5-S1). Vendar pa se zdi, da je na nivoju L5-S1 stenoza (zožitev prostora med hrbteničnim kanalom in foramenom/kanal med dvema vretencema, kjer izstopajo živci) posledica brazgotin. V tem primeru lahko brazgotine pritisnejo ob živce in povzročijo bolečino, prav tako pa brazgotine zmanjšujejo gibljivost med dvema vretencema. 
 
Brez poznavanja Vaše celotne zdravstvene zgodovine in trenutnega fizičnega stanja ni mogoče določiti nadaljevanja zdravljenja. Da bi ugotovili, kaj lahko storimo v fizioterapiji, s pomočjo manualne terapije in terapevtski vaj bi morali narediti fizioterapevtski pregled. V naši ordinaciji smo trdno prepričani, da zdrava drža vodi do zdravega gibanja. Če ne morete stati pravilno, se ne boste mogli gibati pravilno in s tem povečali rizik za poškodbe. Zato je natančna ocena Vaše drže in osnovnih gibalnih vzorcev ključna za izdelavo programa zdravljenja. Ko zdravimo bolečine v spodnjem delu hrbta ponavadi najprej popravimo držo in paciente učimo razumevanja problematike, ki povzroča bolečino. Oboje pomaga razumeti težave, ki jih doživljajo. Šele nato lahko začnemo delati na izboljšanju gibanja brez bolečin s tehnikami manualne terapije. S tehnikami manualne terapije gibljemo specifične segmente hrbtenice in sprostimo mehka tkiva, ki so postala tesna in napeta zaradi omejene gibljivosti. Nato skupaj učimo paciente pravilnih gibalnih vzorcev in vaj za krepitev mišic okoli medenice in spodnjega dela hrbta, da povrnemo gibanje brez bolečin.
 
Vabimo vas, da se oglasite v naši ordinaciji Synovia. Prosimo vas, da se naročite ali po mailu: info@synovia.si ali na telefon 031 318 340.
 
Lep pozdrav,
 
Stef Harley, Synovia
mag. reh. znanosti in fizioterapije
answered Feb 10, 2016 by Synovia
...