Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

TEŽAVE PO OPERACIJI HERNIE DISCI

Pozdravljeni
Na Vas se obračam, v upanju da mi boste lahko pomagali z nasvetom. Aprila 2012 sem prestal operacijo hernie disci. Po operaciji je bilo stanje nekaj časa boljše, potem pa so se spet pojavile bolečine. Igram tudi nogomet pol profesionalno, tako da sem začel pol leta po operaciji postopoma normalno trenirati 4 krat tedensko . Spet so se pojavile bolečine po desni nogi od kolka navzdol. Z epiduralno blokado so bolečine za nekaj mesecev izginile, sedaj pa so se ponovno pojavile. Očitno nogometa nebom mogel več igrati, vseeno pa bi se rad rekreativno ukvarjal s športom, vendar trenutno tega ne morem zaradi bolečin. Sicer pa vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic redno izvajam vsak dan.
8 mesecev po operaciji (novembra 2012) sem pooperativno opravil MRI in izvid je bil sledeč:
Izravnana ledvena lordoza ter desecirani i.v. diski na nivoju L3-S1.
V posteriornem delu i.v. diska na nivoju L4-L5 je viden hiperintenziven signal - fissura anuius fibrosusa. Na tem nivoju je vidna centralna proturzija i.v. diska, ki nekoliko vtiska duralno vrečo in sega v lateralni recesus levo in lahko draži korenino L5 levo. I.v. foramna sta primerno široka.
St. po desnostranski laminektomiji na nivoju L5-S1.
Na nivoju L5-S1 so vidni znaki i.v. osteohondroze Modic tip 1. Na tem nivoju je i.v. disk cirkumferentno izbočen, dodatno pa je vidna manjša desnostranska parcentralna proturzija i.v. diska, ki ne vtiska korenin S1. Korenini L5 sta prosti.
Po KS ne vidim postoperativne fibroze ali druge patološke opacifikacije.
MNENJE: Primerjalno s stanjem ob prejšnji MRI preiskavi iz dne 29.6.2011 je stanje na nivoju L4-L5 nekoliko boljše, proturzija i.v. diska je manjša.
Na nivoju L5-S1 ne vidim znakov draženja korenin.

Lepo prosim, če mi lahko karkoli predlagate glede nadaljnega zdravljenja in ukvarjanja s športom. .

Hvala za Vaš čas in lep pozdrav.

jk21
asked Jul 2, 2013 in Bolečine v hrbtenici by jk21

1 Odgovor

Pozdravljeni,

kot sem prebral, na kontrolnih slikah ni videti ponovitve hernije, pravtako ne pomembnejših pooperativnih brazgotin okoli živca. Opisane pa so obrabe  na več nivojih brez  jasnega draženja živčnih korenin.

Kakorkoli....težave so v povezavi z draženjem živčnih korenin in so posledica obrab na hrbenici. Prehodno predlagam zmanjšanje intezivnosti treningov ali pa prehodno celo ukinitev. Istočasno predlagam da vseeno izvajate vaje za hrbtne mišice, predlagam tudi masaže, tudi nagibno mizo.

Predvidevam da se bodo tezave umirile čez čas tako da bi lahko nadaljevali z nogometom. V kolikor pa ne bo tako pa predlagam specilaistični pregled, ponovni MR in oceno stanja.

bostjanmatos
answered Jul 3, 2013 by bostjanmatos
...