Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Diskus hernija v vratu

Pozdravljeni

 Zanima me nekaj v zvezi z vratno hrbtenico.Bila sem op.dec. 2014 zaradi ogromne diskus hernije v nivoju c5-c6.Vendar me še vedno boli v vratu,ne morem dolgo gledati dol in imam močne pekoče bolečine od vratu navzdol do sredine hrbra.V nivoju c4-c5 imam vidno diskopatijo z manjšo ploščato centrolateralno desnostransko protuzijo diska.V postoperativnem predelu je vidna subtilna polkrožna centralna protuzija diska ter artefakti,ki jih povzroča kovinski vsadek.Vnivoju c6-c7 je manjša centrolateralna protuzija diska ter začetne dorzalne naplastitve.Kaj pomeni to kar imam na c4-c5 in c6-c7,ne razumem povsem tega izvida.Res je da imam še vedno bolečive v vratu in do sredine hrbtenice vendar so me dali delat po 8 ur.Vbolniški sem bila leto in 2 mes.Vem,da nikoli več ne bo tako kot je bilo in da bom imela vedno probleme vendar sem vesela da hodim,saj pred op.skoraj nisem več čutila desne polovice telesa.Naj vam še povem da imam tudi Nevrofibramatozo tip 1 stara sem pa 38 let.
asked Jan 19, 2016 in Bolečine v hrbtenici by natego

1 Odgovor

Spoštovani,

Med vašim četrtim in petim vratnim vretencem (C4-C5)  imate poškodovan medvretenčni disk, ki ima majhno izboklino, ki štrli posteriorno oziroma nazaj od vretenc. Posteriorna izboklina je usmerjena desno. Iz podatkov, ki ste nam jih navedli, ne moremo oceniti, ali pritiska še na kakšno drugo strukturo, kar bi lahko povzročalo bolečino. Ista situacija se dogaja na nižjem nivoju (C6-C7), vendar v manjši meri. V bistvu, so to opozorilni znaki, da lahko pride do večje herniacije in priporočamo Vam, da upoštevate preventivne ukrepe, kot so izboljšanje drže in krepitev mišic vratu. Zelo pogosto je, da tudi po operaciji še vedno čutite bolečino ali neugodje, saj so notranje brazgotine in simptomi, ki jih opisujete zelo pogosti. Vendar pa so lahko simptomi posledica nevrofibromatoze tipa 1, ki jo imate.  Zaradi informaciji, ki ste jih nam posredovali lahko sklepamo, da imate vretenci C5-C6 fiksirani. V tem primeru je še toliko bolj pomembno, da poskrbite za Vašo držo, predvsem držo glave in vratu. Zaradi omejene gibljivosti, ki je posledica fiksacije, bodo mišice še pod večjo napetostjo, če je Vaša drža slaba. V naši ordinaciji imamo specializirano opreme za ocenjevanje drže in smo specializirani za pomoč ljudem z posturalnimi odstopanji. Toplo priporočamo, da Vašo drža preveri strokovnjak, da lahko preprečite nadaljnjo škodo vratne hrbtenice.

V kolikor se odločite za analizo drže pri nas v Synovii, vas prosimo, da nas kontaktirate na info@synovia.si ali na 031 318 340, da določimo primeren termin.

Lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. reh. znanosti in fizioterapije

answered Jan 27, 2016 by Synovia
...