Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

bolečine v hrbtenici

Prosim za razlago izvida RTG ledvenokrižne hrbtenice.Lumbalizacija TH12 in asimetrična levosttranska sakralizacija L5 razvojna varianta.Sinistrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice.I.v.ostehondroza in spondilartrozaL4-5.Pred dvemi meseci me je zelo vsekalo v križu,da niti hoditi nisem mogla.Sedaj pame od takrat boli cela leva noga,od križa pa vse do mezinca.Bolečina je taka kot da bi me trgalo v nogi,zraven pa imam tudi mravlince po celi nogi.Naredila sem MR slikanje lumbosakralne hrbtenice in pi prosila za razlago še tega izvida.Lombalna hrbtenica ima ohranjeno lordozo;leva krivina lumbalne hrbtenice.Pet tipičnihlumbalnih vretenc in prehodni asimetričenlumbosakralni segment(S1),ki ima na desni strani stranski odrastek lumbalne na levi pa je sakraliziran z alo sakruma.Videti je blage degenerativne deformantne spremembe hrbtenice:majhne iregularnosti krovnih plošč z blago robno osteofitno apozicijo,najbolj so izražene v višini L5-S1.Prisotne so spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo v L5-S1.Drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.Signal iz diskov je T2 hipointenzivno spremenjen,močno le v L5-S1.Lumbalni diskus L1-2,L2-3,L3-4,imaohranjeno višino spinalni kanal je primerno širok.Lumbalni diskus L4-5 ima ohranjeno višino.Diskalna kontura je malo izbočena anterolateralno.Pridružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov,kanal je primerno širok.Lumbalnidiskus L5-S1 je znižan.Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu.obdaja jomajhna robna osteofitna apozicija.Levo posterolateralno je videti ekstruzijo,ki izpolnjuje levi reces,kjer je močno stisnjena korenina S1 sin..Gre za morfološko varianto segmentacije:asimetričen prehodni segment S1,ki je na desni strani lumbalne morfologije;ostehondroza L5-S1 t levo posterolateralnoekstruzijo,ki izpolnjuje levi reces,kjer je močno stisnjena korenina S1 sin..Lepo prosim če mi razložite ta izvid in svetujete kaj me čaka in kako naj si pomagam da bodo bolečine v nogi in križu manjše.Hvala in lep pozdrav,

asked Jan 16, 2016 in Bolečine v hrbtenici by dradra
reshown Jan 19, 2016 by natego

1 Odgovor

Spoštovani,

Rezultati rentgenskega slikanja kažejo lumbarizacijo in sakralizacijo, kar so prirojene motnje.  Dvanajsto prsno vretence (Th12) je oblikovano kot ledveno vretence, peto ledveno vretence (L5) pa je na levi strani pritrjeno na križnično kost, ki je del medenice. Prav tako imate degenerativne spremembe medvretenčnega diska med četrtim in petim ledvenim vretencem (L4-L5) ter degenerativne spremembe fasetnih sklepov, ki so majhni sklepi na obeh straneh hrbtenice.  V ledvenem delu je Vaša hrbtenica ukrivljena na levo. Možno je, da so prirojene motnje omenjene na rentgenski sliki za zgodnje degenerativne spremembe v ledveni hrbtenici. Degenerativne spremembe potrjuje tudi slikane z magnetno resonanco. To pomeni, da ledveni del Vaše hrbtenice ne more prenesti toliko bremena kot bi ga moral. Dobra fizična kondicija, z močnim trupom, pravilno držo in vzorcem gibanja so za Vas zelo pomembna, da se izognete epizodam bolečin v spodnjem delu hrbta. Priporočamo Vam obisk usposobljenega fizioterapevta za oceno Vašega stanja. V naši ordinaciji smo specializirani na področju analize drže, ki je osnova za vzdrževanje zdravja v spodnjem delu hrbtenice.
Simptomi, ki jih opisujete za Vašo levo  nogo so najverjetneje posledica medvretenčnega diska med petim ledvenim in prvim križničnim vretencem (L5-S1).  Rezultati magnetne resonance kažejo, da je ta medvretenčni disk poškodovan; disk je iztisnjen iz medvretenčnega prostora in pritiska na živec, kar živec iritira in povzroča išiatične bolečine vzdolž noge. Vaš zdravnik specialist Vam bo znal svetovati, ali se da hernio disci rešiti konzervativno, ali pa je za to potrebna operacija. Ponavadi se odločimo za konzervativno zdravljenje, saj je operacija vedno bolj tvegana. Ta odločitev je odvisna od lezije medvretenčnega diska in Vašega splošnega zdravstvenega stanja.  Konzervativno zdravljenje ponavadi sestavljen iz fizioterapije, med katero uporabljamo manualne tehnike za zmanjšanje herniacije diska, zmanjšanje napetosti v mišicah in mobilizacijo živčnega tkiva s pomočjo posebnih, specializiranih tehnik. Poleg tega Vas moramo naučiti posebnih vaj za povečanje stabilnosti medenice in spodnjega dela hrbtenice, da bi preprečili nadaljnjo škodo; to vključuje pregled in analizo drže in popravke le-te. Program vabe je sestavljen iz vaj za raztezanje mišic, tehnike podaljševanja mišic in aktivacije mišic ter vaje za krepitev mišic glede na Vaše potrebe, ki jih določimo tako skozi analizo drže kot funkcionalne teste.

V kolikor se odločite za zdravljenje oz analizo vaše drže pri nas v Synovii, vas prosimo, da nas kontaktirate na 031 318 340 ali na e-mail: info@synovia.si, za določitev najustreznejšega termina.

Lep pozdrav,

Stef Harley, Synovia

mag. rehabilitacijskih znanosti in fizioterapije

answered Jan 27, 2016 by Synovia
edited Jan 27, 2016 by Synovia
...