Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Magnetna resonanca

Pozdravljeni!

Zanima me razlaga izvida magnetne resonance hrbtenice.Modic tip 1 degenerativne spremembe(edem-aktivno dogajanje)zgornje terminalne plošče L5-možen origo bolečin.Jasnih utesnitev korenin ni.Radikularni cisti S1 in lahko sinovijska cista L3-L4 levo.

Lep pozdrav!

Brigita
asked Dec 10, 2015 in Ostala vprašanja by hrbtenica

1 Odgovor

Spoštovana gospa Brigita,

Modic tipa 1 degenerativne spremembe pomeni, da je povečana prekrvavitev v kosti vretenca; v vašem primeru v petem ledvenem vretencu (L5). Povečana prekrvavitev pomeni, da je prisotnih več kapilar, kar je normalen pojav pri vnetnih procesih. V bistvu to pomeni, da je peto ledveno vretence (L5) vneto. Razlog, zakaj se to zgodi ni jasno znan v medicinski znanosti. Vendar pa vemo, da ljudje, ki imajo bolečine v spodnjem delu hrbta in Modic degenerativne spremembe, imajo ponavadi več bolečine in manj oziroma nič obdobij brez bolečine. Prav tako vidimo več nočne bolečine pri Modic spremembah. Nedavna raziskava v fizioterapija kaže, da ljudje z Modic spremembami slabo reagirajo na terapevtske vaje, ki so najbolj pogost element v postopku zdravljenja bolečin v spodnjem delu hrbta.

V naši ordinaciji damo več poudarka na izboljšanje generalne drže, To naredimo s pomočjo  natančnie analizi drže.  Prav tako uporabljamo različne tehnike, kot so tehnike miofascialnega sproščanja, rahla trakcija in manualna terapija za izboljšanje simptomov. Kardiovaskularne vaje brez zunanjih sil na hrbtenico, npr. plavanje in kolesarjenje, prav tako lahko izboljšajo simptome. Pomemben del plana zdravljenja za Vas je komunikacija; lahko Vam pomagamo z nasveti o vsakodnevnih aktivnostih in o tem kako se ublažiti spremembe in simptome v vaših aktivnostih. To je pomemben del zdravljenja kronične bolečine. 

Predlagamo, da se oglasite v naši ordinaciji v Synovii, kjer bomo z najnovejšo diagnostično opremo naredili celotno analizo drže in pripravili program za izboljšanje vaše drže. Prosimo vas, da nam za termin kontaktirate na info@synovia.si ali na 031 318 340.

Hvala.

Lep pozdrav,

Stef Harley,

mag. rehabilitacijskih znanosti in fizioterapije

 

answered Dec 17, 2015 by Synovia
...