Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečine v desnem delu križa

Pozdravljeni,
prosim za obrazložitev izvida MR L/S HRBTENICE;
Standardne sekvence. lordoza je primerna.Dorzolateralna spondiloza.Znaki degeneracije diskov L4 do S1. Višine iv.prostorov so ohranjene. Verjetno hemangiom L4. Zmerna artroza malih sklepov.
L3-L4; Nakazana levo -stranska protruzija brez pomembnih zožitev. Foramna sta prehodna.
L4-L5; Manjša koncentrična protruzija z nakazano utesnitvijo levega lat. recesusa. Foramna sta prehodna.
L5-S1; Manjša koncenterična protruzija, ki ne sega do duralne vreče. Nakazano ožja foramna. Signal prikazane medulle spinalis je v mejah normale.
Mnenje: Zmerne degenerativne spremembe ter nakazane utesnitve na opisanih mestih od L4 do S1.

Stara sem 45 let in imam neznosne bolečine v desnem delu križa, desno spredaj in bolečina se širi v desno nogo do kolena.

Prosim vas za obrazložitev izvida magnetne resonance in mnenje, kaj najbolj priporočate za naprej.

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Lidija
asked Dec 9, 2015 in Bolečine v hrbtenici by natego

1 Odgovor

Spoštovana gospa Lidija,
 
Izvidi magnetne resonance kažejo na splošno degeneracijo med sklepi vretenc v spodnjem delu hrbtenice. Degeneracija pomeni, da sklepni hrustanec, ki prekriva sklepe med vretenci in medvretenčni diski postanejo tanjši in absorbirajo manj šokov med gibanjem. Ker se zmanjša medvretenčni prostor, je možno, da se poveča pritisk na živce, ki izhajajo iz medvretenčnih prostorov v noge. Naše telo reagira na degenerativne spremembe z vnetjem, ki je naravni proces celjenja. To velikokrat povzroča oteklino v strukturah okoli teh sklepov, kar zmanjšuje gibljivost in lahko poveča pritisk na sklepe. Rezultati magnetne resonance kažejo, da se medvretenčni disk med tretjim (L3) in četrtim (L4) ledvenim vretencem izboči levo; enako se dogaja na nivoju med četrtim in petim ledvenim vretencem (med L4 in L5) . Vendar to ne pojasni bolečine, ki jih čutite v desni nogi. Rezultati za nižji nivo (L5 in S1) ne povejo, v katero smer se izboči medvretenčni disk. Če se izboči desno in iritira živec, ki gre v nogo, bi to lahko pojasnilo simptome, ki jih opisujete. 
Iz podatkov, ki ste nam jih posredovali, lahko sklepamo, da trpite za simptomi zgodnje degeneracije v ledvenem delu hrbtenice. To je pogosto tesno povezano z vašo držo stoje in sede, količino in vrsto gibanja, vašo težo in tudi s kakšnim nivojem stresom se srečujete v vsakdanjem življenju. Simptome degeneracije je mogoče enostavno izboljšati z manualno terapijo, s katero želimo povečati gibljivost v ledvenem delu hrbtenice, zmanjšati napetost v mišice okoli hrbtenice in slediti programu vaj, ki je prilagojen vašemu trenutnemu stanju ter vašim vsakodnevnim potrebam in željam. V naši ordinaciji želimo najprej opredeliti želje in potrebe pacientov v vsakodnevnem življenju, nato pa podrobno oceniti, iz kje izvira bolečina in analizirati njihovo držo. Nato se skupaj pogovorim in dogovorimo o najboljšem terapevtskem pristopu. Naši diagnostični pristopi Vam lahko ponudijo zelo preproste rešitve; položaj vaših gležnjev ali stopal so lahko skriti vzrok za bolečine v hrbtu. V tem primeru je lahko zdravljenje z vložki idealno za Vas. Ker je Vaša bolečina omejena na desno stran ledvenega dela hrbtenice in noge, je potrebno upoštevati tudi to, da lahko simptomi izhajajo iz kolka ali območja zadnjice. Priporočamo Vam, da opravite fizioterapevtski pregled v naši ordinaciji.
Za rezervacijo termina vas prosimo, da nas kontaktirate na info@synovia.si ali na 031 318 340.
 
Lep pozdrav,
 
Stef Harley,
mag. rehabilitacijskih znanosti in fizioterapije
answered Dec 17, 2015 by Synovia
...