Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

sy. karpalnega kanala

Lepo pozdravljeni!

Že več let imam ugot. sy. karpalnih kanalov oboj. Ves ta čas nosim opornice, imela  tudi že FTH. V tem času opravljenih več EMG preiskav. Najprej bolj problematična desna roka, ki se je nato popravila po nošenju opornic. Kasneje se je stanje precej poslabšalo na levi roki, čeprav imam še vedno več težav z desno roko - mravljinčenje, pekoč občutek v zapestju, stvari mi padajo iz rok, v zadnjem času se mi bolečina širi vse do podpazduhe. Opravljam delo administratorke. Za operacijo se zaenkrat še nisem odločila, v zadnjem času pa so se težave z desno roko precej poslabšale. Občasno delam na 4 ure. Dobila sem informacijo, da v severnih državah tega več ne operirajo, ampak obstaja metoda zdravljenja z xylocainom - lokalno, da ti vbrizgajo v zapestje in se težave umirijo. Moja osebna zdravnica o tej metodi še ni slišala, zato se obračam na vas, če vam je ta metoda znana in kje ta poseg opravljajo. Hvala in lep dan vam želim.

Natalija B.
asked Nov 26, 2015 in Ostala vprašanja by nati bebar

1 Odgovor

Spoštovana gospa Nati,

V mnogih državah sindrom karpalnega tunela naprej obravnavajo konzervativno in le v skrajnem primeru operativno. Zdravljenje z injekcijo je pogost postopek, vendar pa ni pogosto zdravljenje z xylocainom. Xylocain (lidocain) je anestetik in bi samo omrtvičilo območje zapestja, vendar pa ne bi naredilo veliko na vzroku za nastanek bolečine. Najpogostejša izbira za zdravljenje sindroma karpalnega tunela so injekcije z kortiosteroidi, ki zmanjšujejo oteklino in vnetje v ter okoli živca. Naše izkušnje v naši ordinaciji so, da sindrom karpalnega tunela povzroča ali poslabša slaba drža; še posebej položaj ramenskega obroča, trupa in vratu/glave. Priporočamo Vam oceno drže, da vidite, če vaša drža negativno vpliva na vaše stanje. Če je temu tako, potem obstaja več terapevtskih tehnik, ki se uporabljajo za korekcijo vaše drže. V naši ordinaciji prav tako uporabljamo tehnike neurodinamične mobilizacije za zdravljenje sindroma karpalnega tunela. Številne študije so pokazale, da imajo te tehnike pozitivne učinke na simptome.

Vabimo vas, da se oglasite pri nas v naši ordinacija Synovia, da naredimo analizo drže ter na podlagi tega določimo potek zdravljenja.

Za več informacij in naročanje nas prosim kontaktirajte na e-mail naslov: info@synovia.si ali po telefonu 031 318 340.

Lep pozdrav,

 

Stef Harley

mag. rehabilitacijskih znanosti in fizioterapije

 

answered Dec 1, 2015 by Synovia
...