Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

rtg torakalna hrbtenice

Pozdravljeni!

 

Sem 54-letna ženska, sicer imam tudi sladkorno bolezen, zaradi česar 3x dnevno jemljem tablete in imam dieto pri prehrani. 

Sicer pa Vam pišem v upanju, da mi boste pomagali, da mi boste Vi malo bolje razložili, bolj po domače, naslednje:

situacija je takšna, da imam vednje večje težave tudi z bolečinami v hrbtenici - bolijo me ramena, pod rebri, v prsnem košu, križu, sedaj me je začelo še v kolkih. Zato sem šla tudi na slikanje hrbtenice, vendar sem tam dobila izvid, na katerem je večina besed medicinskih in jih ne razumem. Navajam Vam ta izvid in Vas lepo prosim, če mi lahko Vi obrazožite, kaj pomeni?

RTG TORAKALNA HRBTENICE

Degenerativne spondilotične spremembe torakalne hrbtenice.

Manjši osteofiti na anterolateralnih robovih tokalanih korpusov.

Zmerno so zoženi srednji torakalni i.v. prostori v sprednjem delu - diskartroze.

Višine korpusov vretenc so ohranjene. 

Začetna dekstrokonveksna torakalna skolioza. 

Mali sklepi niso videti radiološko spremenjeni. 

Skelet je primerne strukture.

 

To je ta izvid, nič drugega ne razumem, kot to, da naj bi bili nekakšni izrastki. Mi prosim poveste o čem gre?

 

Najlepša vam hvala že vnaprej za pomoč!

 

 

Lp

asked Nov 10, 2015 in Bolečine v hrbtenici by dany

1 Odgovor

Spoštovani,
 
Degenerativne spondilotične spremembe torakalne hrbtenice, dejansko pomeni, da vretenca in sklepi med vretenci v prsni hrbtenici (med spodnjim delom hrbta in vratu) kažejo znake staranja. Osteofiti so kostne točke, običajno na robu sklepne površine, ki nastanejo zaradi procesa staranja. Ko se hrustanec na sklepni površini obrabi zaradi staranja, več pritiska prevzamejo kosti in to pospešuje rast osteofitov. Osteofiti lahko dražijo mehka tkiva okoli njih, kar povzroča bolečino. Medvretenčni prostor, kjer ležijo medvretenčni diski, so zmerno manjši. To pomeni, da se medvretenčni diski starajo, posledično zgubijo sposobnost zadržati tekočino, zato so tanjši, imajo manjšo zmogljivost absorpcije šokov in omogočanja gibanja dveh vretenc, ki jih povezujejo. Višine vretenc so ohranjene. Vidni so začetni znaki ukrivljanja prsne hrbtenice v desno. Majhni sklepi med vretenci so v dobrem stanju.
 
Priporočamo Vam, da pogledate na vaše znake in simptome z funkcionalnega vidika. Bolečine v ramenih in kolkih niso nujno povezane z hrbtenico. Prepričani smo, da lahko z temeljito fizioterapevtskim pregledom, ki vključuje oceno vaše drže, lahko zagotovimo koristne informacije in spoznanja, kako najbolje zdraviti vaše težave s konvencionalno fizioterapijo in kinezioterapijo.
 
V kolikor se odločite za fizioterapevtski pregled in oceno Vaše drže  pri nas v Synovii, vas prosimo, da nas pokličete na 031 318 340 ali pišete na mail: info@synovia.si in si rezervirate  termin.
 
lep pozdrav.
 
Stef Harley
 
 
 
answered Nov 18, 2015 by Synovia
...