Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Diskus hernija

Pozdravljeni,

Stara sem 47 let in imam težave z diskus hernijo v ledvenem delu. Bila sem na MR in pri ortopedu, ki mi je svetoval operacijo. Bila sem že na operacijski mizi vendar se je ortoped, ki bi me naj operiral odločil, da me ne bo operiral, ker mi je mravljinčenje in zategovanje v nogi popustilo.
Izvid MR lumbo-sakralne hrbtenice:
Lumbalna hrbtenica ima zravnano lordozo. Degenerativne deformantne spremembe lumbalne hrbtenice: ilegularnosti krovnih plošč, manjše Schmorlove hernije; robna osteofitna apozicija. Spremembe signala iz subhodralne spongioze v zvezi z degeneracijo; drugih sprememb intenzitete signala iz skeleta ni videti.
Lumbalni diskus L1-2 ima ohranjeno višino; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Lumbalni diskus L2-3 ima še ohranjeno višino; signal diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je nekoliko izbočena na celotnem obodu. Degenerativne spremembe povzročajo blago zoženje spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L3-4 je znižan; signal iz diskusa je T2 hipointenzivno spremenjen. Spremembe signala v zvezi z osteohondrozo. Diskalna kontura je izbočena na celotnem obodu; pridružene so degenerativne spremembe malih sklepov. Degenerativne spremembe povzročajo zmerno zoženje spinalnega kanala.
Lumbalni diskus L4-5 ima še ohranjeno višino in konturo; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Le manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Spinalni kanal ni pomembno zožen.
Lumbalni diskus L5-S1 je znižan; signal iz diskusa je malo T2 hipointenzivno spremenjen. Diskalna kontura je malo izbočena na celotnem obodu, desno posterolateralno je videti veliko diskalno ekstruzijo, ki izpolnjuje desno polovico spinalnega kanala. Prudružene so manjše degenerativne spremembe malih sklepov. Ekstrudirana diskalna vsebina odmika desno anterolateralno konturo duralne vreče posteriorno in v levo; korenino S1 dex pa odmika lateralno.
Nekaj manjših pararadikularnih cist v sakralnem kanalu, foramnih; sicer v duralni vreči ni videti pataloških formacij. Medula ne kaže pataloških sprememb signala.
Gre za večjo diskus hernijo L5-S1 posterolateralno desno, ki povzroča močno zoženje duralne vreče, ki je odmaknjena v levo in utesnitev korenine S1 dex. v recesu; drugod manj pomembne degenerativne spremembe in zožitve.
Radiološke diagnoze:
M511
M421
M47

Pri sedenju imam še vedno kar precejšnje bolečine v ledvenem delu hrbtenice, prav tako tudi pri hoji, po več kot cca 200m hoje čutim bolečine tudi v desni nogi.
Zanima me kako si lahko lajšam oz odpravim težave (če je to sploh možno) ali bo glede na zgoraj opisano kjub temu slej ko prej potrebna operacija.
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Andreja
asked Feb 11, 2013 in Bolečine v hrbtenici by andreja

1 Odgovor

Pozdravlejni,
glavni problem pri vas je diskus hernija L5/S1, ki je vkleščila priležno živčno korenino. Iz vašega zapisa (izvid radiologa) lahko razberem da je hernia kar velika, kar pomeni da je živec še vedno nadražen, torej da ga ta hernia tišči in živec to moti, kar se kaže z težavami ki jih še vedno imate ob naporu ali pa tudi v mirovanju npr. sedenju itd. Moje stališče je sledeče: včasih se tudi večje hernji popravijo same, torej se diskus pomakne malo na svoje izhodiščno mesto in se posledično živec sprosti in težave pominejo. Vendar to se zgodi redkeje, če je hernija večja. Če nimate prehudih težav, torej da se bolečina ne širi STALNO v nogo potem predlagam še naprej konzervativno terapijo. To je počitek in nato fizioterapijo. V poštev pride tudi uporaba nagibne mize. Na ta način, bi poskusili da se izbočena medvretenčna ploščica spontano pomakne na svoje mesto in ne draži več živca. Seveda, vam ne morem z 100% gotovostjo napovedat uspeha. Za poskusti pa je.
Pa še nekaj. Natančnejših napotkov in pojasnil pa vam žal preko foruma ne morem podati. Bistven je pregled MRI slik in vaš nevrološki pregled, kar pa lahko opravim le v ambulanti. Hvala za razumevanje.
answered Feb 11, 2013 by bostjanmatos
...