Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

MR hrbtenice

Pozdravljeni.

BIla sem na MR slikanju hrbtenice in izvid je sledeči:

Na nivoju L5-L4 je viden degenerativno spremenjen i.v.diskus, ki je znižane višine, dehidriran, diskus v obliki dorzalna in nekoliko bolj desnostranske paracentralne hernije zožuje spinalni kanal v ventralnem delu, bolj desni recesus s korenino L5 (desno foraminalno je tudi v kontaktu s korenino L4). Sosednji terminalni plošči korpusov sta spremenjeni, neravne površine s Schmorlovimi henrijami, v kostnini je edem-videz degenerativne erozivne hondroze in sprememb tipa Modic 1.

Začetna protruzija i.v.diskusa L3-L4 in v spinalnem kanalu ne povzroča utesnitev.

Julija 2014 sem bila na nukleoplastiki, vendar sedaj lahko rečem, da stanje ni nič boljše.

Prosim za mnenje o izvidu, kaj lahko delam-kakšne obremenitve so dovoljene zame, kaj mi priporočate za naprej, saj konzervativna tph ni obrodila uspehov.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Lep pozdrav.
asked Mar 9, 2015 in Bolečine v hrbtenici by linda
edited Mar 9, 2015 by linda

1 Odgovor

Pozdravljeni,

v kolikor stanje ni izboljsano, predlagam pregled. Glede na opis MR bi bila verjetna tudi operacija.

bostjanmatos
answered Mar 23, 2015 by bostjanmatos
...