Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

MR ledvene hrbtenice

Spoštovani, stara sem 65 let in sem zaradi dolgotrajnih težav s hrbtenico bila napotena na magnetno resonanco. Lepo prosim za obrazložitev izvida.

MR ledvene hrbtenice: Centralna protruzija diskusa v nivoju L1-2. Duralna vreča je zaradi tega nekoliko zožena. Izrazita interverterbralna osteohondroza v nivojih L3-4 ter L4-5. Degenerativne spremembe na vseh diskusih in vretencih. Spinalni kanal je primerno širok. Vsebina duralne vreče ne kaže patoloških sprememb. Fiziološka lordoza.

Mnenje: Centralna protruzija diskusa v nivoju L1-2. Izrazita interverterbralna osteohondroza v nivojih L3-4 ter L4-5.

Zanima me tudi vaše mnenje glede možnosti nadaljnega zdravljenja. Za vaš cenjeni odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
asked Feb 20, 2015 in Bolečine v hrbtenici by Baleanad

1 Odgovor

Pozdravljeni,

samo na podlagi izvida lahko rečem, da imate bolečine v križu, ki so posledica obrab na medvretenčnih ploščicah. Nikjer ni opisa za bi šlo za vkleščenje živca. Spričo tega operacija ni potrebna in jo ne svetujem. Težave boste omilili, če boste hrbtenico razbremenili. In sicer odsvetujem težka fizična dela, dolgotrajna dela v prisilnih držah in tudi dolgotrajnejše sedenje. Če ste bolj močni, poskušajte zmanjšati telesno težo. Po drugi stani pa prosite vašega osebnega ydravnika da vas napoti na fizioterapijo. Tam se boste naučili vaj za krepitev mišic trupa, te vaje disciplinirano izvajajte tudi doma. Le na ak način boste postopoma izboljšali vaše stanje. Vendar bodite dosledni in vztrajni. Seveda z vsem tem ne boste "pomladili" vaše hrbtenice, se boste pa bolje počutili. Kar pa je bistveno.  

bpstjanmatos
answered Feb 23, 2015 by bostjanmatos
...