Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Moj otročiček ima težave

Lepo pozdravljeni.

Lahko, da to sploh ne spada na to področje, vendar nam splošna zdravnica ni dala odgovorov, na specialistični pregled bomo pa še nekaj časa čakali, zato sama raziskujem...

Moj 23mesečni sin je pred slabim mesecem imel poškodbo. Med tekom se je spotaknil in s čelom pristal na rob stopnice. Takoj smo odšli na urgenco, saj je bilo potrebno šivanje, pretresa možganov pa ni bilo. Kakšen peti ali šesti dan se je sin začel prijemati za ušesa (včasih se je samo prijel, včasih po njih vrtal, ali pa se udarjal, ne močno). Odšli smo k zdravniku, ta pa ni našel nobenega vnetja. Vseeno smo dobili kapljice, a ni bilo sprememb. Potem sem opazila, da se je začel prijemati tudi za ušesi, pod ušesi na vratu in po vrhu glave. Temu je sledilo mencanje oči, včasih oči trdno zapre, kot da mu bi kaj padlo notri, sedaj pa vsake toliko še glavo potegne nazaj, kot da bi pogledal v zrak, in ramena potegne skupaj. Ko sem vse to povedala zdravniku, me je malo zmedeno pogledal, sina malo pretipal in mu posvetil v oči, potem pa mi dal napotnico za orl in okolista, šele doma sem videla, da pod redno, zato sklepam, da se mu ni zdelo nič kaj hudo narobe.

Nekaj časa je bil zelo občutljiv na tesnejši ovratnik, nič se ga ni smelo dotikati spredaj po vratu, a je to zdaj minilo.

Naj povem, da verjetno pri tem ne čuti nobene bolečine, vsaj hude ne, bolj se mi zdi, kot da ga vsake toliko nekaj zmoti, in potem naredi nekaj izmed zgoraj naštetega. Je normalne, vesele volje, je ješč in pije. Res pa je, da spi zelo nemirno, tudi med spanjem se prijema za ušesa, mane oči...

Pet dni sem mu 2x na dan v nos vpihovala operil, če bi bilo kaj povezano z evstahijevo cevjo in mogoče je bilo glede ušes res malenkost bolje, sedaj, ko smo s tem prenehali, pa se mi zdi, da spet bolj vrta po ušesih.

Mogoče sem že jaz malo preveč pozorna na čisto vsako njegovo kretnjo, vendar z gotovostjo trdim, da tega pred enim mesecem ni počel. Danes sem pa zasledila članek o poškodbi vratnih mehkih tkiv in kje vse se lahko odražajo posledice, ta članek pa me je naslovil na vaš forum.

Ali je mogoče, da si je pri padcu poškodoval tudi vrat in so to sedaj posledice? Če da, kaj lahko naredim, da mu bo bolje?

Naj se vam lepo zahvalim za vaš cas, če menite, da to ni to, pa vsaj vem za eno stvar, ki jo lahko izključim.

Lep pozdrav od zaskrbljene mamice.
asked Feb 11, 2015 in Ostala vprašanja by polonagb
edited Feb 11, 2015 by polonagb

1 Odgovor

Pozdravlejni,

precej kompleksna težava je tole. Težko bi rekel za kaj gre, vendar bi poleg orl pregleda svetoval še pregled pri pediatru/nevrologu.

Mogoče omenjena poškodba/padec nima direktne povezave z stanjem otroka, ki ga sedaj opažate. Vsekakor je pregled pri pediatru-nevrologu smiseln.

 

bostjanmatos
answered Feb 14, 2015 by bostjanmatos
Hvala za odgovor.
Orl pregled imamo 12. marca. Bi bilo bolje, da grem iskat urgentno napotnico kar takoj, ali spremljam stanje otroka in če je le-to nespremenjeno, počakamo na datum? Pa za pediatra nevrologa, je smiselno najprej opraviti pregled pri orl in okulistu, ali svetujete, da gremo najprej tja? Vem, da to ni vaše področje, ste pa sigurno s tem bolj domači, kot jaz, zato vas sprašujem za mnenje, saj le-teh ni nikoli preveč. Hvala in Lp
...