Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

MR vratne hrbtenice

Pozdravljeni!

Prosim za razlago sledečega  MR izvida.

 

Izravnana je cervikalna lordoza, predvsem v nivojih od C4 do C7 so vidne degenerativne spremembe v smislu spondiloze, spondiloartoze in i.v. hondroze.

V nivoju C5-C6 je vidna dorzalna centralna in paracentralna desnostranska diskus hernija, ki povsem iztiska anteriorni likvorski prostor duralne vreče.

V nivoju C6-7 je vidna centralna dorzalna diskus hernija, ki utesnuje sprednji likvorski prostor duralne vreče in se nekoliko širi paracentralno levostransko proti levemu nevroforamnu.

Na T2 povdarjenih MR slikah v hrbtenjači ne vidim sprememb v intenziteti signala.

Mnenje:

Degenerativne spremembe cervikalne hrbtenice, diskus herniji v nivojih C5-6 in C6-7.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
asked Feb 3, 2015 in Bolečine v hrbtenici by magricar

1 Odgovor

Pozdravljeni,

ugotovljene imate obrabe vratne hrbtenice, bolj izrazito pa v spodnjem delu. Spričo tega pa imate bolečine v vratu, verjetno pa tudi v rokah, vključno z mravljinčenjem.

Če so težave občasne in zmerne predlagam da pričnete z fizioterapijo, izogibajte pa se težjemu delu in delu v prisilnih držah ki gotovo še poslabsa vaše stanje.

V kolikor se bodo težave stopnjevale predlagam pregled in oceno o nadaljnjih oblikah zdravljenja.

bostjanmatos
answered Feb 19, 2015 by bostjanmatos
...