Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

MRI izvid, bolečine v križu

Pozdravljeni dr. Boštjan Matos,

že od 18 leta imam težave s križem, 2x sem ga že operirala, pred leti sem imela poseg Rizoliza v Franciji. V glavnem imam težave, s tem se borim in se ne pokorim hahah.

Zanima me samo, če mi lahko razložite moj izvid MRI laično in kaj lahko naredim, se to operativno poboljša ali bodo dovolj vaje, ki jih izvajam za krepitev hrbtnih mišic itd.....Imam velike težave..bolečine, začele so se pojavljati tudi bolečine v prstih, čeprav ne vidim povezave z zoženim hrbteničnim kanalom.....spodaj sem navedla vse kar imam do sedaj v izvidu, in kaj naj pomeni zadnji izvid MRI. prosim za razlago.

izvid MRI:

l.v. hondroza L4-L5, L5-S1.

stanje po levostranski hemilaminektomiji L5-S1, na tem segmentu znakov za recidiv diskus hernije ni videti.

Stanje po levostranski hemilaktomiji L4-L5.

Na segmentu L4-L5 je vidna 1 cm široka levostranska paracentralna protruzija diska ki odriva duralno vrečo, odrinjena tudi leva L5 korenina.

Struktura skeleta primerna.

Zaključek:

Stanje po levostranski hemilaminektomiji L4-L5, L5-S1.

levostranska paracentralna protruzija L4-L5.

Spondiloartroza L4-L5, L5- S1.

 

( Za lažjo predstavo navajem še diagnozo iz prejšnjega izvida.

lumbalgia reacut

Lumboishialgija lat.dex.cronica

Sindroma cervicobrachiale dex/St.post.op. et reop. HD L4-5 et L6-S1 lat.sin

St. post rhysolysis

Incontinetio urinae

Prearthrosis coxae bill.

asked May 1, 2013 in Bolečine v hrbtenici by jadore
Stara sem 38 let.

1 Odgovor

Pozdravljeni,

kar precej posegov ste že imeli na vaši hrbtenici. Vsekakor spadate med tiste ljudi, ki se jim obraba hrbtenice začne v precej zgodnji fazi življenja.

No skratka... kar se tiče razlage zadnjega izvida....opisano je stanje po operativnem posegu v nivoju med četrtim in petim ledvenim vretencem in petim ledevenim vretencem in prvim križničnim. Oboje na levi strani. Pri operaciji se je v teh nivojih razširil hrbenični kanal in posredno se je živčnim koreninam, ki tu potekajo dalo malo več prostora, da niso vkleščene in da ne povzročajo bolečine. V nivoju med četritm in petim ledvenim vretencem je vidno tudi izbočenje medvretenčne ploščice, ki nekoliko odriva centralno vrečko z živci in deloma tudi živčno korenino, ki izstopa iz hrbetnice v tem nivoju in potem poteka navzdol v nogo, kjer oživčuje določene mišice in določen predel kože. Skratka, zaradi utesnitve bi lahko imeli neke težave, v smislu isjasa v levi nogi in podobno.

Od ostalega so opisane se obrabe malih sklepov hrbenice.

Torej pri vas ne gre za zožitev hbtenicnega kanala, vsaj opisan ni. Bolj verjetno gre za draženje živčne korenine in to kar sem že napisal zgoraj.

Kaj predlagam?

Morate me razumeti, da vam natančnih napotkov ne morem dati preko neta. Videti bi moral MR slike, tudi specialistični pregled bi bil na mestu. Vsekakor pa predlagam da napravite še EMG spodnjih okončin. Okvirno predlgam konzeravtivno terapijo, v kolikor ne bo uspešna pride upoštev operacija.

bostjanmatos
answered May 3, 2013 by bostjanmatos
...