Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga MR izvida

Spoštovani,

Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala.

Spinalni kanal je razvojno od L3 navzdol nekoliko ožji.

Na vretencih so začetne degenerativne spremembe/spondilartroza.

Nekoliko slabše so hidrirai ledveni diski.

Disk L2L3 se dorzalno degenerativno boči v spinalni kanal v posterolateralnem delu, na levi ima fisuro v anulusu.

Disk L3L4 je razlezen v celem obsegu ima pa še protruzijo posterocentralno, ki vtiska duralno vrečo, sega do obeh korenin.

Disk L4L5 ima v desnem foramnu protruzijo, ki zapira njegovo dno. V spinalnm kanalu ima veliko hernacijo, ki stiska in odriva duralo vrečo posteriorno in razkriva korenini. nekaj malega herniirane mase je pod nivojem diska.

V nivoju L5S1 pa je v spinalnem kanalu več maščevja.

Medula oziroma konus medule je normalne oblike, debeline in ima na vseh narejenih sekvencah normalne signale.

Mnenje:

1. Prirojeno ožji spinalni kanal.

2. HD L4L5, protruzija intraforaminalno desno.

3. Manjša protruzija diska L3L4.

4. Degenerativne spremebe diska L2L3 s fisuro.

5. Epiduralna lipomatoza L5S1.

 

Star sem 37 let in imam neznosne bolečine ter odrevenelost v levi nogi. Prosim Vas za razlago izvida ter vaše mnenje o nadaljnem zdravljenu in kaj lahko sam naredim za izboljašnje stanja.

Vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav,

Martin
asked Jan 22, 2015 in Bolečine v hrbtenici by mtrobec

1 Odgovor

Pozdravljeni,

problematična je hernija med četrtim in petim ledvenim vretencem, vendar je opisan na desni strani. Vi pa imate težave z levo nogo, kar pa ne gre skupaj.

Na drugih delih ledvene hrbtenice hujših obrab ni opisanih.

Predlagam da opravite pregled in s seboj prineste še MR slike hrbtenice.

bostjanmatos
answered Jan 23, 2015 by bostjanmatos
Pozdravljeni,

Ali mislite da mi lahko tezave povzroča maščevje v spinalnem kanalu kot je razvidno iz MR izvida:

 V nivoju L5S1 je v spinalnem kanalu več maščevja ( Epiduralna lipomatoza L5S1)

Ker so bolečine v nogi na delih kjer  poteka S1 živec (izhaja iz leve stran ritnice, po zunanji strani noge do mezinca ter prstanca ki postaneta med hojo gluha. Bolečina  popusti med ležanjem ali sedenjem (sedenje na trdi podlagi). Sedenje v avtomobilskih sedežih z bočno oporo pa ne prenesem več kot pet minut.(moram imeti manjšo blazino pod zadnjico, da se me bočne opore ne dotikajo).

Vnaprej hvala za vaše mnenje.

Martin
Pozdravljeni,

Malo kdaj epiduralna lipomatoza dela težave. Ali ste že opravili preiskavo EMG spodnjih okončin? S to preiskavo bi lahko preverili za kakšno okvaro gre in katera živčna korenina je prizadeta.

bostjanmatos
Pozdravljeni,

Imam izvid EMG: ni znakov prizadetosti v segmentih L5 in S1 leve noge in  prav tako ni znakov okvare ishiadičnega živca.

Imam pa tudi MRI medenice, ki je negativen za piriformis sindrom, živčevje poteka normalno.

Z desno nogo nimam nobenih težav.

Vas te informacije pripeljejo do kakšnega zaključka?

Vnaprej hvala,
Martin
...