Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Izvid MR L/S

Pozdravljeni!

Sprašujem vas oziroma prosim za kakšen nasvet, kam priporočate poslati napotnico.. v LJ, Valdoltro, kam drugam?

Imam sledeči izvid, ki pa ga seveda ne razumem, zato prosim vas za kratek-enostaven prevod ali kot ponavadi rečemo, po domače ;)

Od osebnega zdravnika nisem dobil nekih konkretnih informacij, ampak zgolj napotnico.

 

Izvid:

Poudarjena ledvena lordoza.

Dehidrirana oz. degenerirana i.v. diska nivoja L3-L4 oz. predvsem L4-L5.

Višina korpusov vretenc in intenziteta signala skeleta je v mejah normalnega.

Konus kavde in filum terminale sta prav tako v mejah normalnega.

V nivoju L2-L3 laga širokobazna protruzija i.v. diska zožuje spinalni kanal za eno četrtino.

V nivoju L3-L4 blaga širokobazna protruzija i.v. diska zožuje spinalni kanal za eno tretjino, začetno zožena sta oba nevroforamna v kavdalnem delu.

V nivoju L4-L5 zmerna širokobazna protruzija i.v. diska centralno zožuje spinalni kanal za eno tretjino, vidna je ruptura anulus fibrosusa, paracentralno desno.

Zmerno zožena sta tudi oba nevroforamna.

V nivoju L5-S1 ni pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroforamnov.

Začetne degenerativne spremembe malih sklepov v nivojih od L3 do S1.

 

 

Star sem sicer 35 let, problem se vleče oziroma se slabša že dolga leta. Okoli tri leta imam pa tudi verjetno s tem povezano probleme z desno stranjo oziroma nogo ter roko...slaba moč, blaga bolečina, mravlinčenje, odrevenelost.

Življenje je čedalje bolj neznozno...ne da se normalno sedeti, ležati, spati, delati...Zato močno upam in verjamem, da mi

boste zdravniki pomagali kolikor bo mogoče.

 

Za kakršnekoli informacije se vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav,

Marko
asked Dec 15, 2014 in Bolečine v hrbtenici by Natego4

1 Odgovor

Pozdravljeni,

tezko tako cisto po domace povem. Izvid pa opisuje posedanje ledvene hrbtenice in obrabe na medvretnecnih ploščicah.

Predlagam pregled, bodisi pri ortopedu ali nevrokirurgu.

Z napotnico v Ljubljani na polikliniki, Valdoltri ali pa tudi v Mariboru. Skratka možnosti imate več.

 

bostjanmatos
answered Dec 16, 2014 by bostjanmatos
...