Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida MRI ledvenokrižnične hrbtenice

Spoštovani, prosim za mnenje o stanju, glede na MRI izvid:

Izravnana lumbalna lordoza. Začetna spondiloza in začetni znaki intervertebralne osteohondroze L5-S1.

Medvretenčni ploščici L4-L5 in L5-S1 sta degenerirani, sta znižani in imata oslabljeno jakost signala. Majhen del diska L4-L5 je ekstrudiran dorzalno v desni intervertebralni foramen v tej višini. Ostale medvretenčne ploščice LSH so strukturno in morfološko normalne. V epiduralnem prostoru spinalnega kanala je več maščevja kot običajno.

Vrednosti signala iz spodnjega dela hrbtenjače so na vseh sekvencah primerne, medula je normalno široka. Po aplikaciji Gd-KS ni patoloških obarvanj.

Mnenje: Intraforaminalna diskus hernija L4-L5 desno. Epiduralna lipomatoza.

Sicer je prisotna skoraj stalna bolečina v predelu križa, katera se občasno širi v desni del kolka, sem pa zelo aktivna oseba tako športno(fitnes, rolanje,...) kot delovno-delo katerega opravljam je razgibano in ni sedeče.

                                                                                              za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem, Lp
asked Dec 14, 2014 in Bolečine v hrbtenici by brane.hacin

1 Odgovor

Pozdravljeni,

na spodnjem delu levene hrbtenice imate že prisotne obrabe, predvsem na medvretnečnih ploščicah ki so znižane in niso več vitalne. Del ene hrustančne plošcice je dodatno se malo izbočen v kostni kanalcek skozi katerega poteka živčna korenina, ki pa ni vkleščena lahko pa je malo nadražena.

Spričo teh obrab imate točno te bolečine ki jih opisujete.

Predlagam, da poskusate izvajati vaje, ki bodo usmerjene v   razbremenjevanje hrbtenice. Na ta nacin bo obrab na hrbtenici malo manj oziroma se bodo malo upocasnile, bolecine pa omilile.

Sicer pa predlagam pregled in pregled slik hrbtenice.

bostjanmatos
answered Dec 16, 2014 by bostjanmatos
...