Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečina v meči in stegnu po operaciji hernije L5 S1

Pozdravljeni. Danes je 12. dan od operacije hernije diska v ledvenem delu hrbtenice (L5 S1). Po preteku 7 dni od operacije me po sprehodu zateguje v meči in stegnu desne noge. Prehodila sem cca. 1 km naenkrat. A je to prevec? Ali so to le obicajne tezave po operaciji, ki cez dolocen cas izginejo ali kaj pomenijo te bolecine? Dokler nisem sla.na prvi sprehod (1 km) je bilo vse OK, nakar.so se isti vecer zacele bolecine..imela sem menda zelo veliko hernijo. Sem bila 9. dan po operaciji zaradi teh bolecin na kontroli.pri ortopedu, ki pa ni odkril nicesar, le da je ta.desna noga manj gibljiva (levo leze npr. dvignem veliko vise, kot desno..). Niso pa vzeli krvi? A kar tako na otip noge, se lahko vidi ali gre/ne gre za trombozo? A se te bolecine obicajno ponavljajo pri vseh pacientih po operaciji ali je to znak, da npr. nekaj ni ok oz. da operacija ni uspela? Bo to cez cas izzvenelo? Kako si lahko sama pomagam? A naj naprej izvajam vaje ali dokler me boli s to nogo ne delam vaj? Ne razumem cemu te bolecine po 7. dneh, ko.je prejanje dni po operaciji pa bilo vse v redu?? Stara sem 37 let in nikoli pred tem, in tudi v druzini nobeden ne, nisem imela nobenih tezav s hrbtenico. Poleg vsega pa mi sedaj po operaciji (prej malo manj) mrtvici tudi v desnem zapestju (manj lahko stisnem kak predmet, kot npr. z levo roko) in od zapestja do.komolca je obcutek tezke roke. Ne jemljem nobenih protibolecinskih tablet, saj je bolecina znosna, a neprijetna in skrbi me, da bo stanje ostalo na tocki, kot je sedaj?! Katere toplice priporocate? Ce ja, po koliksnem casu/tednih lahko pricakujem popolno izboljsanje? Hvala lepa na vseh odgovorih.
asked Dec 9, 2014 in Bolečine v hrbtenici by Hernija37
edited Dec 9, 2014 by Hernija37

1 Odgovor

Pozdravljeni,

kar precej vprasanj ste postavili, no kakorkoli iz vasega zapisa menim da so te tezave po operaciji nekako pricakovane. Verjetno ste res malo pretiravali s hojo, 1 km je za kar precej tako zgodaj po operaciji. Kaksnih resnih komplikacij iz vasega zapisa verjetno ni seveda jih pa cisto zagotovo ne morem izkljuciti. Predlagam da bolj postopoma pridobivate na telesni kondiciji. Sedaj je pomemebno da se rana dobro zapre, da se misice sprimejo in da bo lokalne bolecine,  kjer ste bili operarini cim manj.

Izboljsanje bo nato postopno, ko se rana umiri in nato se po rehabilitaciji v toplicah. Vec toplic je primernih zato, predvsem pa je bistveno da greste tja sele kaksen mesec po operaciji, da je res rana lepo zaceljena in da  optimalno izpeljete rehabilitacijski program.

bostjanmatos
answered Dec 12, 2014 by bostjanmatos
...