Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Težave in razlaga MR izvida vratu in glave

Pozdravljeni,

Po operaciji vratne hrbtenice (vstavljeni 2 zero P kletki 5mm in 6mm) pred 6 meseci imam še vedno omrtvičeni, odreveneli, zategnjeni, mravljinčasti, špikajoči občutek v delu leve roke (3, 4 in 5 prst), delu leve dlani in delu leve podlakti ter bolečine ob premikanju prstov in dotikanju predmetov in stvari. Prav tako me občasno špika in boli še v vratu in v glavi in imam občutek težkega vratu. Občasno imam tudi težave z dihanjem, vrtoglavico. Moč in energija mi večkrat zmanjkata pri normalnih vsakodnevnih obveznostih in aktivnostih, imam nemoč v predvsem levi roki, se hitro utrudim in takrat mi tudi desna noga začne klecati in jo ne morem normalno koordinirati pri hoji. Tudi ponoči imam težave z levo in tudi z desno roko, ker mi roki "zaspita" in nato pri obračanju v postelji mravljinčita, špikata in mi povzročata bolečine. Občasno mi pa "zaspi" in me nato mravljinči tudi desna noga. Jemljem 3 mesece tudi Lyrica 75mg/12 h. Delam tudi vaje za vrat in plavam, ampak bistvenega izboljšanja ni. Težave so zelo moteče, utrujajoče  in me zelo ovirajo pri vsakodnevnih obveznostih. Ali je rešitev še kakšna konzervativna terapija ali bo potrebna mogoče spet nova operacija?

Prosim vas za razlago najnovejšega MR izvida in že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Hvala vam in lepo vas pozdravljam.

Andrej

___________________________________________

Napotna diagnoza:Stanje po op. vratne hrbtenice

MR glave

Narejene so bile fast spin echo T2 sekvence, FLAIR sekvenca in gradient echo T2 sekvenca v transverzalni ravnini. Naredili smo fast spin echo T1 sekvence v sagitalni in koronarni ravnini. Naredili smo tudi DWI sekvence v transverzalni ravnini.

Aplicirali smo gadolinijevo kontrastno sredstvo in ponovili T1 sekvence v koronarni, sagitalni in transverzalni ravnini .

Desno parietalno je vidna do 1,5 cm v premeru velika arahnoidna cista. Utesnitev spodaj ležeče možganovine ni videti.

V možganovini in intrakranialno ni videti patoloških sprememb.

Razmerje med belo in sivo možganovino je v mejah normalnega.

Centralni likvorski prostori so normalno široki.

V področju zadnje kotanje, pontocerebelarnih kotov in temporalnih kosti ne vidim patoloških sprememb.

Področje hipofize in hipofizne lože je v mejah normalnega.

Po aplikaciji gadolinijevega kontrastnega sredstva ni videti patoloških obarvanj.

Orbiti in obnosne votline so v mejah normalnega.

MNENJE:

Manjša benigna cista desno parietalno.

V ostalem je izvid MR preiskave glave v mejah normalnega.

 

MR vratne hrbtenice

Narejene so bile fast spin echo T2 in T1 sekvence v sagitalni ravnini. Naredili smo gradient echo sekvenco v sagitalni in transverzalni ravnini. Ponovili smo fast spin echo T1 sekvenco v transverzalni ravnini.

Vidno je stanje po op. odstranitvi medvretenčnih ploščic v višinah C5-C6 in C6-C7. v področju medvretenčnih ploščic in terminalnih plošč vretenc C5 in C6 so vidne pooperativne spremembe v smislu degeneracije.

Od višine C4 do TH1 je vidna zmerna stenoza spinalnega kanala. Spinalni kanal je zožen na 2/3 normalne širine.

 

V višinah C4-C5 in C5-C6 je vidna manj izrazita mielomalacija. Bistvenih utesnitev korenskih rokavčkov oz. medule spinalis s strani medvretenčnih ploščic ne vidim.

V področju posteriornih elementov vratne hrbtenice so vidne zmerne degenerativne spremembe od višine C3 do TH1 - spondilartrosis.

Po aplikaciji gadolinijevega kontrastnega sredstva ni videti patoloških obarvanj.

 

MNENJE:

Stanje po op. hernie disci C5-C6 in C6-C7.

Stenosis canalis spinalis.

Spondilartrosis.
asked Nov 26, 2014 in Bolečine v hrbtenici by Andrej1970
edited Nov 29, 2014 by Andrej1970

1 Odgovor

Pozdravljeni,

opravili ste MR glave in vratne hrbrtenice. MR glave ne kaže posebnosti, razen manjše ciste ki je prirojena in ne dela nobenih težav in ni nič nevarna.

MR vratne hrbtenice kaže stanje po operaciji, kjer so zožitve, ki so bile prej prisotne sedaj sproščene. Večjih brazgotin ni. Utesnitev hrbtenjače, ki je bila prisotna že pred operacijo, je sedaj izključena. Vidne oziroma prisotne pa so blage vendar difuzne obrabe na vseh vretencih vratne hrbtenice. Hrbtenični kanal je spričo tega nekoliko ožji.

Bistveno je, da so utesnitve, ki so bile prisotne pred operacijo odpravljene. Res pa je da je bilo vaše živčevje v tem delu zaradi teh utesnitev možno prizadeto. Tudi po sprostivi teh zožitev, se utesnjeno živčevje ne popravi takoj. To lahko traja več tednov tudi več mesecev. Odvisno od predhodne jakosti utesnitve. Sedanje težave zato povezujem z  vsem dogajanjem. Pričakovati je, da se bo stanje vseeno še popravljalo. vendar moram povdariti, da ko je utesnjena hrbtenjača, torej centrala živčna cev v hrbteničnem kanalu, je napoved izboljšanja stanja bolj negotova. Kljub vsemu, pa menim da glede na opisan kontrolni MR vratne hrbtenice, je najbrž vaše stanje vseeno boljše kot pred operacijo.

Glede na kompleksnost težav bi morda vseeno predlagal tudi pregled.

bostjanmatos
answered Nov 29, 2014 by bostjanmatos
...