Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

PROSIM ZA RAZLAGO IZVIDA

Pozdravljeni,

stara sem 39 let in sem bila na slikanju hrbtenice. Izvidi so takšni:

* Zmerna sinistrokonveksna deviacija z manjšo rotacijo segmentov.

* Dens je še medioponiran, brez večjih pomikov.

* Močno poudarjena fiziološka lordoza vratne hrbtenice.

* Artroza sprednjega atlantoaksialnega sklepa.

* Iv prostori med posameznimi segmenti so rahlo zoženi predvsem v nivoju C4-C5,C5-C6,C6-C7.

* Prisotna manjša komaj nakazana osteofitoza dorzalno ob zadnjih robovih omenjenih korpusov v smislu začetne osteohondroze.

* Kostna struktura je še primerna.

* Slaba drža.

 

 

Lepo prosim za razlago .

 

Hvala vam in lep pozdrav.

 

Jasmina
related to an answer for: Prosim za razlago izvida
asked Nov 14, 2014 in Bolečine v hrbtenici by jasmina-mb

1 Odgovor

Pozdravljeni,

opravili ste rtg vratne hrbtenice. Slika kaže začetne obrabe na vretencih, glavni problem pa je s spremenjeno vratno krivino. Vretenca namreč tvorijo določeno krivino  ali os, v kolikor se ta os spremeni (največkrat zaradi šibkih ligametnov ki vretenca povezujejo med seboj) pa se težišče obremenitev v vratni hrbtenici spremeni. Posledično to pomeni da so obrabe na vretencih in tudi na medvrenečnih ploščicah lahko v bodoče pospešene. Zaradi obrab pa imate potem prej težave (bolečine v vratu, zavrto gibljivost, bolečeni v zatilju, med lopaticama, v ramenih in rokah)

 

bostjanmatos
answered Nov 15, 2014 by bostjanmatos
...