Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Šibkost nog po obremenitvi s težo

Pozdravljeni.

Pred približno dvema letoma sem po zelo močnem potegu zavrtanega svedra za stebre v zemljo za posledico dobil skoraj eno leto raznoraznih bolečin in zbadanj v nogah, ritnicah, stegnih in mečih. Bolečina je po dobrega pol leta izzvenela. Hrbtenica ozirom križ me ni bolel.

Sedaj po enem letu in pol izostanka simptomov oziroma umiritvi pa sem telesno nepripravljen in neogret nesel v tretje nadstropje dvakrat po cca 30 kg. K temu dodamo še cca 20 kg preveč telesne teže in pritisk je ze kar velik verjetno. Po stopnicah sem se dvigoval zgležni, torej sem nekako hopsal. Po drugi "rundi" so mi naenkrat odpovedale noge. Ne popolnomka ampak so zelo ošibile in se tresle. Najprej sem to pripisal utrujenosti mišic ali padcu sladkorja ampak od tega je sedaj že dobra dva meseca in moje noge so še vedno ne trenutke zelo šibke. Ob tem so se mi ponovili tudi nekateri ostali simptomi kot je bolečina in zbadanje v obeh ritnicah, šibka stegna in zbadanje v stegnih in dostikrat je prisotna ne prehuda bolečina na tocno dolocenem vretencu v krizu. Čutim, da izhaja vse skupaj od tam. Šibkost je vedno simetrična torej obe strani enako v vsem. redko katera stran prevladuje. Tudi šibkost in bolečine niso stalne. Tudi en teden vmes ne boli ali je šibkost. Pride pa vedno , če se telesno obremenim. Tudi z lazjim naporom, kot je nest otroka 2o kg.  Ob tem se mi tudi pojavlja podobna šibkost v obeh rokah. Vem, da sem naštel veliko stvari ampak, ker želim odgovor, ki ne temelji na "posplošenem pogledu" sem želel vključiti čimveč. Pred tistim telesnim naporom tega nisem nikoli doživel. Zanima me vaše mnenje glede na izkušnje in, če je zadeva za vas "rutinska" bom hvaležen tudi za kakšno informacijo ali nasvet ter usmeritev. Za odgovor se Vam iskreno in najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Peter
asked Nov 3, 2014 in Ostala vprašanja by Peter

1 Odgovor

Pozdravlejni,

predlagam da opravite magnetnoresončno slikanje ledveno križničnega dela hrbtenice, le to bo pokazalo stanje vašega križa in potencialno tudi vzrok za vaše težave. Po preiskavi predlagam pregled. Opis, ki ste ga podal je zelo verjetno povezan z obrabami na medvrenečnih ploščicah, vendar kot rečeno. Svetujem zgoraj omenjeno slikanje in nato nadaljno svetovanje glede ukrepanja oziroma zdravljenja.

 

bostjanmatos
answered Nov 11, 2014 by bostjanmatos
...