Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

CT L/S hrbtenice

Pozdravljeni!

Zaradi zelo pogostih bolečin v hrbtu, me je zdravnica napotila na CT. Skoraj vsak mesec me zgrabi v križu in sem vsaj en teden nesposobna za delo. Med daljšim tekom mi pogosto dreveni levo stopalo. Hodim na fitness in podobne skupinske treninge in tekam(cca. po 10km). Delam z invalidi, jih dnevno tudi dvigujem. Ker imam fiziatrinjo komaj v sredini novembra, bi lepo prosila za hiter odgovor. Ali je izvid zelo slab? Še lahko naprej dvigujem bremena do bolečin ali raje ne?

IZVID:

Blaga dekstrokonveksna skoliotična deviacija lumbalne hrbtenice. V stranski projekciji je lumbalna lordoza nekoliko poudarjena, nakazan jezmeren sacrum acutum. Kažejo se protruzije diskov pod zadnji longitudinalni ligament v nivojih L4- L5 in L5-S1. Stenozantne spremembe intervertebralnih foramnov v obeh omenjenih nivojih, predvsem pa v nivoju L4-L5 levo.

V aksialnih rezih v nivoju L3-L4 ni videti posebnosti. Nivo L4-L5 kaže širokobazno centralno protruzijo diska z izrazitejšo stenozo levega recesusa. Stenozantne spremembe so sicer prisotne tudi desno. Blaga hipertrofija rumenih ligamentov. Nivo L5-S1 kaže približno 4mm široko centralno protruzijo diska, brez izrazitejše stenoze recesusov ali foramnov. Nakazana začetna spondilartroza malih sklepov L/S prehoda.

Zaključek: stenozantne spremembe spinalnega kanala v nivoju L4-L5 zaradi centralne protruzije diska. Spremembe so izražene obojestransko, mogoče nekolikoizraziteje levo.

 

Hvala vnaprej za odgovor.

Lep pozdrav! T
asked Okt 9, 2014 in Bolečine v hrbtenici by Ton

1 Odgovor

Pozdravljeni,

izvid ni tako slab. Seveda pa bi več lahko rekel če bi videl slike CT. Kar se tiče zdravljenjja bi v prvi vrsti predlagal razbremenitev na delovnem mestu, predvsem zmanjšati dvigovanje bremen. Torej razbremeniti hrbtenico. Nato v nadaljevanju izvajanje vaj za krepitev obhrbenične muskulature, najbolje na fizioterapiji. Če to ne bo delovalo pa predlagam pregled in dogovor o morebitnem nadaljnem zdravljenju.

 

bostjanmatos
answered Okt 10, 2014 by bostjanmatos
...