Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida funkcionalnega slikanja vratne hrbtenice

Spoštovani,

po prometni nesreči sem bila zaradi hudih bolečin napotena na funkcionalno slikanje vratne hrbtenice. Prosim vas za razlago izvida. Stara sem 27 let.

Izvid:

Diskretno sta podaljšana procesus transverzusa na C7 obojestransko

I.v. foramina obojestransko sta še v mejah normale.

Funkcionalni preizkus pokaže v srednjem položaju izravnano vratno lordozo.

Antefleksija ni omejena, kaže kifotično angulacijo med segmentoma C3-4, C4-5 in C5-6.

Omenjene angulacijo ne presegajo 3 mm.

Retrofleksija je v celoti izvedljiva in kaže kifotično angulacijo med segmentoma C3-4 in C4-5.

Omenjene angulacije so za 3 mm.

Na slikanem skeletu ne najdem svežih posttravmatskih sprememb.

Nakazana je funkcionalna motenost na prej omenjenih nivojih, ki pri refleksologiji dosega 3 mm.

 

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
asked Sep 12, 2014 in Bolečine v hrbtenici by elekta

1 Odgovor

Pozdravljeni,

s funkcionalnim slikanjem hrbtenice želimo preveriti stanje vezi/ligamentov, ki povezujejo posamezna vretenca med seboj in jih držijo v določeni legi. Z gibanjem/obračanjem vratu naprej/nazaj vratna hrbtenica spremeni krivino. To omogočajo vezi, ki povezujejo vratna vretenca med seboj, istočasno pa ta vretenca se vedno ohranjajo neko krivino oziroma os ob tem ne prihaaja do večjih zamikov ali zdrsov posameznih vretenc naprej ali nazaj.

V primeru pa, da so te vezi šibke ali pa poškodovane, pa se lahko pri maksimalnih gibih vratu naprej ali nazaj posamezno vretence bolj pomika naprej ali  nazaj. V principu gre za funcionalno okvaro vratne hrbtenice oziroma statični problem.

Pri vas so opisani pomiki do 3mm, kar smatramo še znotraj normalnih okvirjev.

Poškodbo ligamentov ni mogoče povsem izključiti, vendar če je, je blaga.

bostjanmatos
answered Sep 13, 2014 by bostjanmatos
...