Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida magnetne resonance

Pozdravljeni,

Stara sem 36 let in me zanima razlaga mojega izvida.

Zahvaljujem se za odgovor.

 

Izvid in menje specialista radiologa

Napotna dg.: Stanje po hernii disci L5 - S1. Recedivna hernia disci?

MR L/S

Preiskavo opravimo v standardnih rezih in sekvencah ter po aplikaciji kontrastnega sredstava.

Nekoliko poudarjena ledvena lordoza.

Dehidrirana i.v. diska L4 - L5.

Nekoliko kongenitaino ožji spiralni kanal v nivojih od L3 do S1.

Nakazana retrolisteza L5 napram S1 (za 3 mm).

Intenziteta signala skeleta je razen maščobne infiltracije subhondralne kostnine nivoja L5 do S1 primerna.

 

V nivoju L4-L5 širokobazna centralna protruzija i.v. diska zožuje spinalni kanal za eno tretjino, nevroforamna nista pomembneje zožena.

V nivoju L5-S1 paracentralno levotranskorecedivna hernia i.v. diska zmerno do izrazito zožuje levi recesus. Začetne kostne naplastitve malih sklepov skupaj s protrudiranim i.v. diskom ter že omejeno retrolistezo povzročajo zmerno stenozo levega nevroforamna ter začetno nevrostenozo desnega nevroforamna. Vidno je stanje hemilaminektomiji levo, brez morebitne patološke tekočinske kolekcije. Po aplikaciji KS so vidne zmerne brazgotinske spremembe.

 

Lep pozdrav Helena

asked Sep 1, 2014 in Bolečine v hrbtenici by helen

1 Odgovor

Pozdravljeni,

Najbolj problematičen je nivo med petim ledvenim in prvim križničnim vretencem. Tukaj naj bi bili že operirani, sedaj pa je na tem nivoju opisana nova hernija, dodatno pa kostne naplastitve na malih sklepih, ki vretenca povezuje med seboj. Vretenca so tudi malo zamaknjena med seboj. Vse skupaj oži prostor živčni korenini, ki izstopa iz hrbtenice na tem mestu in jo lahko to moti/draži. Spričo tega imate lahko kakšne bolečine v križu ali tudi v levi nogi.

Kaj več pa vam ne morem povedati oziroma svetovati o nadaljnem zdravljenju, potrebno bi bilo videti magnetnoresonančne slike.

 

bostjanmatos
answered Sep 2, 2014 by bostjanmatos
Hvala vam za hiter odgovor.Bolecine v krizo in levi nogi so skoz prisotne tezave pa so tudi pri sedenju in vstajanju ter pekoca bolecina v levi peti.Ali se recediv hernija ponovno operira? L.p
Recidiv se tudi operira. Če so težave stalne in če so MR slike take da je utesnitev zivca jasno pokazana.
Je pa ponovna operacija vedno bolj rizična, ker so prisotne brazgotine okoli živca in je posledicno možna dodatna operativna poškodba živca.
...