Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida

Spoštovani,
mi lahko prosim na kratko razložite spodnji izvid MR in kaj svetujete. Vnaprej hvala za odgovor.

 

Primerno oblikovana lumbalna lordoza v sagitalni ravnini. Spondilotične spremembe skeleta ledvene hrbtenice s spremembami tipa Modic 2 v nivoju L4-L5.

V tem nivoju je videti Scmorlovo hernijo s spodnje strani terminalne plošče korpusa L4 ob tem pa tudi dokaj obsežno posteriorno herniacijo diska.

Stenozantne spremembe se kažejo tudi v nivoju L5-S1. V aksialnih rezih je v nivoju L4-L5 vidna centralna in predvsem desnostranska herniacija diska s stenozo recesusa in delno tudi foramna.

Nivo L5-S1 kaže podobne spremembe, videti pa je zgolj nakazano centralno prostruzijo diska in blage senozatne spremembe desnega recesusa, ki je izraziteje stenoziran kot levi. Spondilartroza malih sklepov L/S prehoda in
začetna hipertrofija rumenih ligamentov.

Zaključek: stenozantne spremembe spiralnega kanala predvsem nivoja L4-L5 zaradi centralne herniacije diska, ki izraziteje utesnjuje desni recesus in foramen.
asked Jun 30, 2014 in Bolečine v hrbtenici by desperado

1 Odgovor

Pozdravljeni,

ugotovljene imate začetne do zmerne obrabe na ledveni hrbtenici, z izbočenjem diska med četrtim in petim ledvenim vretencem. Disk je izbočen malo bolj v desno in lahko draži priležno živčno korenino. Podobne ali nekoliko manjše obrabe imete ugotovljene en nivo nižje.

Kaj svetujem? Nič mi niste napisali kakšne težave imate. Na podlagi samo izvida sem težko natančen pri nasvetu.

Vsekakor pa predlagam pregled.

bostjanmatos
answered Jul 5, 2014 by bostjanmatos
Hvala. Že dobro leto imam težave s križem. Bolečine čutim predvsem pri vožnji z avtomobilom, ko si obuvam nogavice, čevlje ipd. Vsaj 1x mesečno me malce bolj zagrabi, tako da tudi malce težje hodim. Takrat vzamem ketonal.
...