Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečina v levi nogi

Spoštovani

Moja 74 leta mama je zaradi večmesečnih bolečin v levi nogi opravila MR ledvenega dela hrbtenice, pošiljam izvid magnetne resonance, kaj pomeni, kakšna je diagnoza? Lepo prosim če svetujete, kje je rešitev, ali je smiselna in potrebna operacija ali ne? In če je, ali to naredi kirurg ortoped ali nevrokirurg?
Lepa hvala.

Izvid in mnenje specialista radiologa

MR lumbalne hrbtenice:

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.

Videti je degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Spondiloartroza kot hondroza med vsemi segmenti ter začetna i.v. osteohondroza med segmenti L3-L4 kot L4-L5.
Rahla centralna impresija zgornje terminalne plošče segmenta L3?
Na višini segmentov L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo ter rahlo sega v paracentralno regijo na levi.
Sam kanal je rahlo zožen.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena z zadebeljenimi rumenimi ligamenti.
Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo ter rahlo sega v paracentralno regijo na obeh straneh. Predvsem spinalni kanal je močneje zožen.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Spinalni kanal je zadovoljivo širok, nevroforamna sta prosta.

P.s.: Izvid pisan po diktatu dr.Matela!
asked Jun 17, 2014 in Bolečine v hrbtenici by natego

1 Odgovor

Pozdravljeni,

prebral sem MR izvid hrbtenice vaše mame. Opisane so obrabe na celotni ledveni hrbtenici, tako na vretencih kot medvretenčnih ploščicah. Hrbtenični kanal je na račun tega najbolj zožen med četrtim in petim ledvenim vretencem. Pomembnejšega vkleščenja živčnih korenin ni opisanih. Bolj verjetno gre le za draženje živčne korenine, ki pa je tudi moteče.

Samo na podlagi izvida ne morem podati mnenja ali je smiselna operacija ali ne. To lahko podam le ob dejanskem  bolj natančnem pregledu/pogovoru z bolnikom in seveda ob pregledu tudi samih MR slik.

bostjanmatos
answered Jun 17, 2014 by bostjanmatos
...