Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Prosim za vašo pomoč glede bolečin v nogi, rami, križu

Lepo pozdravljeni,

 

imam kar nekaj vprašanj za Vas.

Sem 45 - letna gospa, ki ima zelo močne bolečine v roki, oziroma desni rami in lopatici, križu, nogi.

Opravila sem MRI ledvenokrižnične hrbtenice. Pregledana sta bila lumbosakralni del hrbtenice in odgovarjajoči del spinalnega kanala z običajnimi SE in FE sekvencami v sagitalni in transverzalni ravnini. Diagnoze so bile sledeče:

1. Začetna do zmerne difuzne degenerativne spremembe, zlasti v višini L/S prehoda

2. Manjša levostranska intraforaminalna protruziha i.v. diskusa v višini L2-L3

3. Manjša levostranska intraforaminalna protruziha i.v. diskusa v višini L4/L5

4. Manjša desnostranska intraforaminalna protruziha i.v. diskusa v višini L5/S1.

Opravila sem tudi RTG vratne hrbtenice - Devijacija v desno. Vretenca so strukturno ter morfološko v mejah normale. Intervertebralni prostori so primerno široki.

RTG ledvene hrbtenice - Vretenca so strukturno ter morfološko v mejah normale. Intervertebralni prostori so primerno široki. Izravnana lordoza.

 

Naročena sem na CT vodene infiltracije prostora L5-S1 desno.

Prejemam od prejšnjega tedna tudi vsak dan injekcijo Naklofena i.m., vendar kljub 5 injekcijam bolečina ne izgine.

 

Kaj mi Vi svetujete? Vašega odgovora bom zelo vesela. Lep pozdrav.
asked Jun 15, 2014 in Ostala vprašanja by nella22

1 Odgovor

Pozdravljeni,

Na MR slikah hrbtenice imate ugotovljene zmerne obrabe, težave vem dela manjša hernija L5S1 desno. Infiltracija prostora L5S1 je na mestu, da vam ublaži bolečine, Nato pa predlagam fizioterapijo da okrepite mišice trupa. S tem boste tudi dolgoročno zmanjšali obrabe na hrbetnici, manj izrazite bodo tudi protruzije medvretenčnih ploščic v hrbtenični kanal  in manj draženja živcev.

V kolikor imate previsoko telesno težo, je to tudi pomemben dejavnik za izboljšanje stanja.

 

bostjanmatos
answered Jun 22, 2014 by bostjanmatos
...