Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

MRi ledvene hrbtenice

ze 3 mesece imam bolecine po zadnjem delu stegna ( ishias). hrbet me ne boli oz cisto malo. noga me boli predvsem ko sedim. bil sem na MR in bi  prosil ce mi lahko razlozite koliko so resne moje spremembe na hrbtenici.

Nekoliko izravnana ledvena lordoza

I.v discus L1-L2 je zacetno degeneriran.

Zacetna erozivna i.v hondroza L2-L3 z zmerno degeneriranim in difuzno nekoliko protrudiranim i.v. diskusom brez utesnitev.

I.v. diskus L4-L5 je zacetno degeneriran, difuzno protrudiran s centralno dorzalno, malenkost bolj levostransko diskus hernijo, ki zozuje spinalni kanal priblizno za polovico.

zmerna spondiloza L2-L3

zmerna spondilartroza spodnjih segmentov.

kongenitalno nekoliko ozji spinalni kanal od L2 distalno, nekoliko izrazitejsa posteriorna epiduralna lipomatoza.

schmorllovi herniji s strani spodnjeterminalne plosce L1 in zgornje L3

prosim ce mi po domace razlozite izvid in mi poveste koliko je stanje resno. kaksno je po vasem mnenju primerno zdravljene.

za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in hkrati opravicujem ker sem bil malo predolg v pismu

lp gimi
asked Feb 21, 2014 in Bolečine v hrbtenici by gimi

1 Odgovor

Pozdravljeni,

ugotovljene imate zmerne obrabe na ledvenih vretencih in medvretenčnih ploščicah. Bolečino vam povzroča najbolj verjetno ploščica med četrtim in petim ledvenim vretencem, ki draži/malo pritiska na živčno korenino in se le to kaže kot "ishias".

Predlagam v prvi vrsti zmanjšanje obremenitev, to je čim manj dvigovanja težkoh bremen, dela v prisilnih držah. Tudi sedenje je lahko problem. Istočasno svetujem vaje za krepitev ledvene muskulature, najbolje pod nadzorom fizioterapije. Na ta način, bi poskušali korigirati izbočeno medvretenčno ploščico, ki draži živec.

Če to ne bo dovolj uspešno, predlagam pregled. Naslednja možna oblika zdravljenja je nukleoplastika, vendar oceno ali ste za to primerni lahko podam le na podlagi videnih slik in pregleda.

bostjanmatos
answered Feb 25, 2014 by bostjanmatos
Za odgovor se vam najlepse zahvaljujem in ce vam ni tezko odgovoriti sena eno moje vprasanje.
Zanima me ce bolnik kateremu se je izvedla endioplastika lahko po posegu opravlja tezja fizicna dela(gradbenistvo), fitnes.... Oziroma po koliksnem casu.
Hvala za odgovor
Lp gimi

Name:
gimi
  
Se opravicujem ker sem napisal endioplastika . Hotel sem napisati NUKLEOPLASTIKA
Pozdravljeni,
običajno po posegu svetujemo izogibanje težjim naporom 6 tednov.

bostjanmatos
...