Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Odrevenelost nog

Spoštovani,

pred cca. 5 meseci se mi je pojavilo mravljinčenje prstanca in mezinca desne noge. Ker sem letos precej kolesaril (gorsko kolesarjenje) ter igral squash, sem menil da je verjetno povezano s tem (posledica preozkih kolesarskih čevljev) in temu nisem posvečal pretirane pozornosti. Menil sem, da bo sčasoma minilo. Vendar ni. Mravljinčenju se je pridružila še blaga odrevenelost desne noge pod kolenom, kasneje pa še odrevenelost desne roke pod komolcem.

Šel sem k ortopedu, ki je ugotovil:

"Drža izravnana, ne šepa. Predklon do gležnjev, zaklon ni zavrt. Lassegue in Elly neg. PR in AR simetrično izzivna. GMM in tonus bp. Brez senzibilitetnih izpadov. Babinski neg. Oba kolčna in kolenska sklepa klinično bp. Gnetenje meč ni občutljivo. Latero-lateralni pritisk v področju MT desnega stopala ne izzove parestezij, sicer stopali bp." RTG slika je pokazala "zmerna osteohondroza L5-S1, ostalo bp."

Ortoped me je poslal še na MR L/S. Radiološki izvid:

"Predgledana je celotna ledvena hrbtenica, spodnji del prsne in večji del križne hrbtenice s fast SE T2 sekvenco v sagitalni in transverzalni ravnini ter SE T1 in STIR sekvenco v sagitalni ravnini.  Zravnana fiziološka lordoza ledvene hrbtenice.      2,3 x 1,6 x 2,1 cm v premeru velik kavernozni hemangiom v telesu 1. ledvenega vretenca. Na ostalih vretencih prikazane hrbtenice ni izraziotejših patoloških sprememb.  Degenerativne spremembe medvretenčne ploščice L5-S1, medvretenčni prostor je znižan za eno tretjino predhodne višine. Manjša dorzalna, nekoliko bolj levostranska hernija medvretenčne ploščice L5-S1. Ostale medvretenčne ploščice so strukturno in morfološko v mejah normalnega. Hrbtenični kanal in intervertebralni foramni so primerno široki. Prikazani del prsne hrbtenjače je v mejah normalnega."

Naj omenim še, da sem bil tudi pri specialistu manualne terapije, ki mi je dejal da mi ne more pomagati. Odsvetoval mi je ukvarjanje s športom (zaradi hemangioma). Dal mi je vaje za spodnji del hrbtenice, ki jih redno delam. Opažam napredek - mravljinčenje v nogi je bolj ali manj pojenjalo, občutek odrevenelosti v nogi in roki pa ostaja.

Prosim vas, da mi poveste, kaj lahko naredim (vaje, šport, ortopedski pripomočki,...), da bi se znebil mrtvičenja. Posebej vas prosim, da mi poveste svoje mnenje o hemangiomu, saj so me informacije, ki sem jih našel na spletu, povsem zmedle, pa tudi manualni terapevt mi je dejal, da je tako velik, da mi resno ogroža hrbtenico in lahko povzroči zlom le-te. Ali se sploh še lahko ukvarjam s športom, kolesarim, igram nogomet s sinom, ...?

Star sem 40 let in drugače zdrav.

Najlepša hvala za vaš odgovor.

Lep pozdrav, Janez
asked Nov 17, 2013 in Bolečine v hrbtenici by janez

1 Odgovor

Pozdravljeni,

na MRI posnetkih imate opisane blage obrabe, vseeno pa menim da gre za draženje prve križnične korenine. Živec ni vkleščen, je nadražen. Posebej še ob prisilnih držah in sunkovitih gibih, kot so prisotni na squashu in tudi kolesarjenju.

S tem ko delate vaje za obhrbenično muskulaturo zmanjšate pritisk na ta živec in je stanje boljše. Predlagam da s tem nadaljujete. V kolikor bi zmanjšali dosedanje fizične aktivnosti, bi verjetno tudi odrevenelost izvenela.

Glede hemangioma.... res je da je v tem delu kostnina vretenca šibkejša in da lahko pride do mikroposedanja vretenca sploh če so napori on obremenitve večje. Da bi zaradi tega povsem prekinili s športom nima smisla. Mišice trupa vam bodo vsekakor koristile. Hujši zlomi vretenca zaradi hemagioma so redki.

Glede odrevenelosti v roki od komolca navzdol... lahko gre za utesnitev živca v komolčnem prehodu. Ali vam dreveni tudi 4 in 5 prst na roki? Predlagam razbremnitev komolcev....morda imate poleg squasha tudi pisarniško delo in se s komolci naslanjate na mizo... Ste imeli kdaj poškodbo komolca?

Vse to lahko prispeva k utesnitvi živca, ki se kaže z odrevenelostjo v posameznem kožnem arealu, ki ga ta živec oživčuje.

Da bi to z gotovostjo potrdili, bi bilo smiselno opraviti EMG....preiskavo, ki oceni prevajanje električnih impuzov po živcu in pokaže na katerem delu živca je to moteno.

 

bostjanmatos
answered Nov 18, 2013 by bostjanmatos
...