Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

diskus hernija

Spoštovani, stara sem 33 let in imam že štiri leta težave s hrbetenico, oz. natančneje z bolečinami v desni nogi. Pred enim letom (po porodu) se mi je stanje poslabšalo. Prisotne so hujše in pogostejše bolečine, ki se širi preko desne ritnice navzdol po nogi do kolena. Občasno se pojavljajo tudi mravljinci v stopalu. Občasno (nekje mesečno - po 3 dni) brez analgetikov ne gre.

ZAdnji izvid MR izpred 6 mesecev je naslednji:

Izravnana ledvena lordoza s pomikom težiščnice navzpred.

Na robu slikovenga polja v nivoju Th11-Th12 je vidna paracentralno desnostranksa protruzija i.v. diska, spinalni kanal ni videti pomemebneje ustesnjen.

V nivoju Th12-L1 je vidna paracentralno levostranska protruzija i.v. diska, ki pa prav tako ne ustesnuje pomembneje spinalnega kanala ali nevroforamnov - oba nivoja sta kot rečeno na robu slikovnega polja in sta prikazana v sagitalnih posnekih.

V nivoju od L1 do L5 so spinalni kanali in nevroforamni primerno široki, intenziteta in višina i.v. diskuv je v mejah normalnega.

V nivoju L5-S1 je intenziteta in višina i.v. diska znižana, vidna je obsežna paracentalno desnostranska descendentna hernija diska, disk se boči v spinalni kanal za približno 1,1 cm ter izrazito ustenjuje desni recensus, kjer je v stiku s korenono S2.

Konus kavde in filum terminale so v mejah normalnega.

Struktura skeleta je primerna.

Zdravnik nevrokirug, mi je dejal, da bi glede na MR bila potrebna operacija. Ker pa sem praktično brez nevroloških izpadov je predlagal ponovitev MR.

Prosim za vaše mnenje? Ali je možno kako drugače, ne operativno odpraviti težave? Naj povem, da redno izvajam vaje, ki mi jih je pokazal fiziater.

Za vaš odgovor se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam. Mojca
asked Nov 12, 2013 in Bolečine v hrbtenici by lara2012

1 Odgovor

Pozdravljeni,

glede na to, da se vam težave stopnjujejo in kar opisuje MR slika bo verjetno potrebna operacija. Masa izbočenega diskusa je večja in v takih primerih je malo verjetno da se bo povrnila na prvotno mesto in sprostila živčno korenino.

Še posebej to velja, ker sem vam težave vlečejo že več let.

Seveda lahko nadaljujete z vajami, poskušajte normalizirati telesno težo, če ste morda pretežki. Izogibajte se napenjanju in dvigovanju težjih bremen in delu v prisilnih držah. Vendar tudi s tem ni sto procentnega zagotovila za uspeh. Če bodo bolečine pogostejše in če se vam pridruži še kak nevrološki izpad pa bo verjetno operacija edina rešitev.

Več vam takole preko interneta in brez pregleda in ocene MR slik ne morem svetovati.

bostjanmatos
answered Nov 18, 2013 by bostjanmatos
...