Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

PROTRUZIJA PO OPERACIJI HERNIJE

Pozdravljeni,

Stara sem 38 let in v avgustu sem imela opravljeno fenestracijo L5-S1 desno,discektomijo po diagnozi hernia disci L5-S1. Kmalu po posegu se je pojavila močna zbadajoča bolečina z intenzivnimi krči, ki mi je omenogočala vsak gib. Dobila sem Ketol 100, še sedaj pa jemljem Doreta analgetik. Bolečina je še vedno zbadajoča in prisotnA ob kašljanju, kihanju, sedenju  daljšem od 15minut, prisotna je tudi pekoča bolečina na obeh kolkih ( vezi), mravljinci v nogah. Tudi ko ležim ni nič boljše. Vsakodnevno izvajam vaje ki so mi jih pokazali v bolnišnici in veliko hodim.Na zdraviliški pooperativni rehabilitaciji nisem bila saj mi je niso odobrili. Opravila sem ponovno MR slikanje in ker nebi rada še poslabšala stanja hrbtenice vas prosim, da mi svetujete glede na izvid ali je možna rehabilitacija brez ponovne operacije.Svojega dela (blagajnik na banki) v tem stanju kot je sedaj nisem sposobna opravljati, pregled pri nevrokirurgu je čez nekaj časa,bolniško so mi zaključili.

MR L/S HRBTENICE

Preiskavo opravimo v standardnih rezih in sekvencah ter po aplikaciji kontrastnega sredstva.

Izravnana ledvena lordoza s premikom težiščnice naprej-sacrumacutum. Konus kavde in filum terminale so v mejah normalnega. V nivoju od Th 12 do L 4 so spinalni kanal in nevroforamni primerno široki. V nivoju L4-L5 paracentralno levostranska širokobazna protruzija i.v. diska, ki se boči v spinalni kanal za 3mm začetno zožuje desni recesus,nevroforamna nista pomembneje zožena.

V nivoju L5-S1 je vidno stanje po hemilaminektomiji desno.

Intervertebralni disk je znižan ter ima nekoliko povišano inteziteto signala, prisotna je zmerna paracentralna desnostranska širokobaznaprotruzija i.v. diska ki se boči v desni recesus ter je videti v stiku s korenino S1 desno, nevroforamna pa nista videti pomembneje zožena.Brez morebitne patološke tekoćinske kolekcije v smislu pomembnejšega absceca ali hematoma. Blage brazgotinske spremembe v op. področju.

Mnenje:Stanje po hemilaminektomiji L5-S1 desno, z manjšo paracentralno desnostransko recidivno protruzijo i.v. diska, brez patološke tekočinske kolekcije ali večje hernije. Širokobazna paracentralno desnostranska protruzija i.v. diska nivoja L4-L5.

Hvala za vaš odgovor in nasvete!
asked Okt 24, 2013 in Bolečine v hrbtenici by blagajnik

1 Odgovor

Pozdravljeni,

kar piše na izvidu MR slikanja, menim da bi se moralo stanje popraviti brez dodatne operacije. Glede na bolečine in težave, ki jih sedaj opisujete, bi bilo smiselno še malo ostati na bolniškem staležu, da se bolečina umiri. Pomembnejšega vkleščenja živca ni opisanega, nove hernije ni. Je pa živec verjetno malo nadražen, deloma je to lahko tudi posledica brazgotinic, ki se formirajo okoli živca.

Skratka, v tej fazi kot ste sedaj predlagam počitek, da se bolečina umiri. Nato pa postopoma vaje, vendar z njimi ne pretiravajte. Upajva da se brazgotinice ne bodo v prihodnosti prevec razrasle okoli zivca, kar bi bilo dolgorocno lahko moteče. Kaj dosti vpliva na to nimate, je pa res da ce pretirave z vajami je brazgotinic lahko vec.

Dolgorocno pri vas pa seveda brez rednih in pravilnih vaj za hrbetnico ne bo šlo. Okrepiti bo treba mišični obroč okoli hrbenice, da bo le ta cimbolj stabilna, predvsem pa da bo nosila čim manj bremena.

 

Kaj vec vam takole preko interneta ne morem svetovati. Za podrobnejso analizo bi moral videti MR slike.

 

bostjanmatos
answered Okt 24, 2013 by bostjanmatos
...