Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Hernija diska

Lepo pozdravljeni,

po 4 mesečnem premoru so se bolečine v ledvenem delu hrbtenice, ki sevajo v desno nogo ponovile in trajajo že dobra dva meseca. V tem času sem bila na manualni terapiji (10X), na fizoterapiji.

Trenutno stanje: bolečine so manjše kot ob pojavu, še vedno pa ob sedenju mravlinčijo noge, ob mirujočem stoječem položau se pojavi pekoča bolečina, ki seva do pete, predklon še vedno ni mogoč. So pa bolečine ob ležanju in med spanjem znosne. Drugih težav ni.

Izvid magnetne resonance:

Zožen intervertebralni prostor v predelu L5-S1

Na sagitalnem prerezu je vidna protruzija diska v segmentu L5-S1, ki sega kavdalno ob vretencu S1 14 mm v dolžino, 6-7 mm v širino. Na transferzalnem prerezu se v segmentu L4-L5 dorzolateralna desnosredinska protruzija dolga 3mm z vrhom proti nevralnemu kanalu, v segmentu L5-S1 pa se nahaja dorzolateralna sredinska ekstruzija diska dolga 9-10 mm širine 10 mm. Zunanji del diska pritiska na desni dorzolateralni recesus ob izraziti zožitvi neuralnega foramena.

Ob posvetu z nevrokrurgom je po negovem edina dolgorčna rešitev operacija.

Zanima me še vaše mnenje glede tega in kaj lahko v času do operacije še naredim (terapije, pripomočki).

Hvala za odgovor

Alenka
asked Okt 15, 2013 in Bolečine v hrbtenici by alenkaprevalsek

1 Odgovor

Pozdravljeni,

iz opisa razberem, da sta vsaj dva nivoja na ledveni hrbtenici problematična. Načeloma se strinjam z mnenjem vašega nevrokirurga, da ste dolgorocno kandidatka za operacijo.

Vendar seveda z operacijo ne bi hitel. Imam pa premalo podatkov, da vam predlagam druge moznosti zdravljenja. Predlagam pregled ob tem bi moral videti tudi dejansko vaše MR slike.

Glede na to da hujših nevroloskih okvar nimate, bi se vzdrajal s fizioterapijo, v poštev pride tudi nagibna miza s katero si malo razbremenite ledveni del hrbenice.

Tretja opcija je perkutana nukleoplastika, vendar o tem posegu vam na pamet takole preko interneta ne morem povedati ali bi vam potencilano ustrezal ali ne.

bostjanmatos
answered Okt 16, 2013 by bostjanmatos
...