Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

M R SPINALNEGA KANALA TORAKALNE HRBTENICE

Pozdravljeni!

Najprej vas prav lepo pozdravljam.Pogosto prebiram vaše odgovore na zastavljena vprašanja in vas moram pohvaliti,da ste res ažurni z odgovori,pa tudi sicer najdem veliko uporabnih odgovorov.

Zdaj pa se tudi sama obračam na vas z vprašanjem.e dalj časa me pestijo problemiu z hrbtenico,ampak zadnje tedne je res neznosno.Niti vsakdanjih hišnih opravil ne morem več normalno opravljati.Bolečine sevajo povsod...pod levim rebernim lokom,pekoča bolečina v obeh ritnicah,ki sevajo v obe nogi...prav tako me najbolj ponočiu mučijo mravljinčenja v obeh zg.udih,zaspijo mi v predelu reber,rama,roke in bok,odvisno na kateri strani trenutno spim...tako,da se ponoči prebujam,zjutraj pa se prebujam utrujena in komaj se spravim iz postelje...ko se kasneje shodim je malo boljše...dolge ne morem hoditi,ne stati,pa tudi ob sedenju so prisotne bolečine...tako,da se mi zdi,da me psihično utruja vse tole...pred kratkim sem imela MR preiskavo in res vas najlepše prosim za razlago izvida in morebitno ukrepanje..

Standardne sekvence.

Kifoza primerna. Ventralna spondiloza ter dorzolateralna v spodnjih segmentih.

Znaki degeneracije diskov predvsem nivoja TH 6-TH 7 in od TH 9 do TH 11.

Verjetno Schmorlova hernija spodnje terminalne plošče korpusa TH 6.

Schmorlove hernije terminalnih plošč od korpusa TH 9 distalno.

Nivo TH 6-TH 7:  diskretna mediocentralna levostranska protruzija z le nakazano delno utesnitvijo sprednjega levega likvorskega prostora.

Nivo TH 10-TH 11:  prominentnejši disk osteofit kompleks posterolateralno desno do 4 mm z utesnitvijo desnega lateralnega recesusa in deloma sprednjega desnega likvorskega prostora.Nekoliko ožji tudi foramen,ki je sicer prehoden.

Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.

Verjetno hemangiom korpusa TH 11.

Iz skanogramov vratne hrbtenice je videti pomembnejšo zožitev spinalnega kanala na nivoju C 5-C 6.

Res se vam e v naprej kar najlepše zahvaljujem za vaš odgovor in kaj in kako je za narediti naprej.

Lp.
asked Okt 11, 2013 in Bolečine v hrbtenici by barbara1972

1 Odgovor

Pozdravljeni,

MR preiskava prsnega dela hrbetnice, kaže zmerne obrabe na vretencih in nekaterih medvretenčnih ploščicah. Pomembnejšega vkleščenja živčnih korenin ni opisanih.

Seveda imate tudi zaradi teh obrab lahko bolečine v hrbtu. S kirurškega stališča pa obrabe niso tako izrazite, da bi bi bila potrebna operacija. V poštev pride konzervativna terapija, to je fizioterapija s katero bi najprej zmanjšali bolečino in nato poskušali ojačat obhrbtenično muskulaturo. Na ta način bi dolgoročno upočasnili obrabe na skeletu hrbtenice in omilili bolečene. Druge poti zaenkrat ni.

Ker pa opisujete tudi bolečine in mravljinčenja v ramenih in rokah, dodatno pa tudi bolečine v nogah pa je pomembno poudariti, da bi bilo smiselno opraviti tudi MR slikanje vratne in ledvenokrižničnega dela hrbtenice. Namreč živčne korenine, ki so odgovorne za te težave izhajajo iz vratnega dela hrbtenjače oziroma ledveno.

Slike prsnega dela hrbetnice so zajele tudi spodnji del vratu. V nivoju med petim in šestim vratnim vretencem je opisana pomembnejša zožitev hrbteničnega kanala. Smiselno bi bilo zato opraviti še MR vratnega dela hrbtenice, ki bo natančnje pokazal te spremembe.

Več vam iz vašega opisa ne morem svetovati. V poštev pride specialistični pregled z vsemi MR slikami.

bostjanmatos
answered Okt 14, 2013 by bostjanmatos
pozdravljeni!
Ponovno se obračam na vas s svojimi težavami in tegobami.Po odgovoru katerega ste mi posredovali pred dobrim mesecem dni,sem upoštevala vaš nasvet in opravila v samoplačniški ambulanti MR SPINALNEGA KANALA LUMBALNE HRBTENICE in MR SPINALNEGA KANALA VRATNE HRBTENICE.Moje težave se ne umirjajo,zato bi rada prišla enkrat za vselej s tem do konca,da vidim in prosim za vaše mnenje,kaj je v mojem primeru priporočljivo za narediti oz. kam in na koga se naj obrnem v naprej.Resnično mi že vse te težave načenjajo mojo psihično zdravje,saj je s temi problemi enostavno nemogoče normalno živeti.Bolečine,pekoče bolečine v ritnici in po levi nogi navzdol,močno me grabijo krči v mečah podnevi in ponoči...okoli oči sem že cela zatečena od sile,pa pridejo dnevi,kateri so zelo pogosti,vsaj 3-4 dnevi v tednu,ko se dobesedno vlečem po hiši...naj pojasnim da imamo doma turizem na kmetijiz nastanitvijo,tako,da dela sploh več ne morem opravljati,tako kot bi morala,zato plačujem ljudi,kar pa je velik strošek za mene...v glavnem pa mi je največja želja,da se končno spravim že k sebi,saj sem za takšno življenje enostavno premlada,aja dopolnila sem 41.let.
Zato vas še enkrat naproščam za razlago sledečih dveh izvidov in mnenje kako in kaj naprej.
MR SPINALNEGA KANALA LUMBALNE HRBTENICE:
Standardne sekvence ter po i.v. KS.
Stanje po op. HD L4-L5 levo 2013.
Izravnana lordoza.Ventralna in dorzolateralna spondiloza.Degeneracija diska z znižanim i.v. prostorom L4-L5.
Artroza malih sklepov ter nekoliko zadebeljena ligamentna flava.
Schmorlove hernije praktično vseh nivojev.
Nivo L3-L4: do 2 mm velika koncentrična protruzija z nakazano delno utesnitvijo lateralnih recesusov.Foramna sta prehodna.
Nivo L4-L5: do 6 mm velika utesnitev levega lateralnega recesusa,ki odriva duralno vrečo s sprednje in leve strani.Širi se kavdalno levo za cca 5 mm.
Odrinjena je duralna vreča s sprednje in leve strani.
Po aplikaciji i.v. KS se večina utesnitve levo obarva,prav tako se obarvajo kavdalni deli.Centralno pa ostaja nevaskulariziran del,kar lahko predstavlja sekvester ali ostanek.
Ob degenerativnih spremembah je zožen levi foramen,desni je nekoliko ožji,vendar prehoden.Delno je utesnjen tudi desni lateralni recesus. Zožen je spinalni kanal v AP in laterolateralni smeri.
Nivo L5-S1: do 3 mm velika koncentrična protruzija z nakazano delno utesnitvijo lateralnih recesusov.Foramna sta prehodna.
Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.

MR SPINALNEGA KANALA VRATNE HRBTENICE:
tandardne sekvence.
Izravnana lordoza z nakazano kifotično angulacijo nivoja C5-C6. Deformantna spondiloza.Znaki degeneracije diskov ter znižan i.v. prostor C5-C6.
Začetna artroza malih sklepov.
Degenerativne spremembe anteriornega atlantoaksialnega sklepa.
Nivo C4-C5: manjša nakazana mediolateralna levostranska protruzija z le nakazano utesnitvijo sprednjega levega likvorskega prostora.
Nivo C5-C6: prominentnejša posterolateralna osteofita,ter koncentrična, predvsempa do 5 mm velika mediolateralna desnostranskaprotruzija z utesnitvijo desnega lateralnega recesusa. Utesnjen je tudi sprednji likvorski prostor centralno in levo.Zožena sta oba foramna.
Na ostalih nivojih ni videti pomembnejših zožitev.
Signal prikazane medule spinalisje v mejah normale.

Takole so moji izvidi...še enkrat vas kar najlepše naproščam za čimprejšnji odgovor in mnenje...Lep pozdrav
Pozdravljeni,

predpostavljam da so glavni problem še vedno bolečine in krči v levi nogi. Bili ste letos operirani zaradi hernije disci L4/L5.

V tem nivoju je na MR slikah opisana ponovna hernija v kombinaciji z brazgotinami po operaciji. Oboje draži živčno korenino in vam dela težave kot ste jih opisali z levo nogo.
 
 

Prvo bi svetoval kontrolni pregled pri vašem kirurgu, ki naj oceni ali je potreban ponovna operacija. Jaz osebno takole na pamet ne morem reči, brez da bi videl tudi slike, kaj je moje mnenje. Preko interneta, vam ne morem podati še nadaljnih navodil. V kolikor ponovna operacija ne bo indicirana, predlagam jemanje zdravila Lyrica 75mg/12h, ki ga lahko povečate na 150mg/12h če boste zdravilo dobro prenašali.
 
 

 

Še enkrat pa poudarjam, to so moji predlogi in niso popolni, ker je za natančnejšo oceno potreben specialistični pregled in tudi pregled MR slik.

Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Zahvaljujem se vam za odgovor in tudi upoštevala sem vaš nasvet.Včeraj sem obiskala svojega nevrokirurga z novimi izvidi in odločil se je za operacijo.Tako,da sedaj čakam,datum operativnega posega.Sicer mi na vprašanje ni prav odgovoril,mene pa res zanima,kako je prišlo do tega na istem nivoju,kjer sem bila operirana letos konec aprila,da se je sedaj ponovilo in še celo še slabše,v tem kratkem času.Kakor koli jaz nekako razmišljam,da sem morda prehitro pričela z delom,ker sem enostavno čutila da zmorem.Zanima me tudi kako je z polovičnim delovnim časom okoli tega.Iz izvida in mojega počutja se je odločil tudi za operativni poseg  vratne hrbtenice,katere pa zdaj istočasno ne more opraviti in bo to reševal kasneje.
Res vas občudujem,da poleg svojega rednega dela uspete odgovarjat ažurno tudi na vsa naša vprašanja in s tem dokazujete,koliko ste predani pomoči do sočloveka.Hvala še enkrat za vse odgovore!Lp
...