Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečine v levi nogi

Pozdravljeni,

Star sem 41 let in od letošnjega februarja imam bolečine v predelu križa in kasneje po levi nogi vse do gležnja. Bolečine so bile na začetku blage, vendar so se stopnjevale in v aprilu sem zaradi težav prvič obiskal osebnega zdravnika, ki mi je predpisal terapijo tens in pa nekakšne magnete na področju križa. Po terapiji se je stanje nekoliko izboljšalo in glede na izkušno pred letom in pol, ko sem imel podobne težave po desni strani, ki so minile po terapiji v zdravilišču, sem pričakoval, da bo sedaj podobno, morda bo mesec ali dva dlje trajalo in bolečine bodo minile. 

Tokrat na mojo žalost ni bilo tako. Vsredini junija so bolečine postale veliko izrazitejše, in v službi nisem mogel več opravljati dela. Po obisku pri zdravniku, 20.06., sem odšel v stalež, in sem še danes, kmalu pa sem opravil še pregled z magnetno resonanco, ki je bil opravljen 8.7. Ker slik ne morem poslat, bom prepisal izvid.

"Standardne sekvence.   Izravnana lordoza. Ventralna in dorzolateralna spondiloza. Znaki degeneracije diskov od L4 do S1. Višine so še ohranjene.  Začetna artoza malih sklepov. Nivo L4-L5: prominentnejša posterolateralna osteofita ter 6mm velika koncentričana protruzija ki pa se širi levo kranialno za cca 7mm. Utesnjen je levi lateralni recesus ter deloma desni.   Ob degenerativnih spremembah zožen levi foramen.   Nivo L5-S1: prominentnejša pasterolateralna osteofita ter do 4mm velika mediolateralna desnostranska ter desno intra ter ekstrakanalikularna protruzija. Desno se širi tudi do 4mm kvadralno. Utesnjen je desni lateralni recesus.   Ob degenerativnih spremembah pa je zožen desni foramen, sicer prehoden.   Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.   Mneneje: degenerativne spremembe ter utesnitve na nivojih od L4 do S1 obojestransko."

Moje težave pa so bile še sledeče. V prvi polovici meseca julija so se bolečine še razvnele, tako da sem dobil 14-krat po dve protibolečinski injekciji. V tem času sem jemal še Naklofen, ki pa je samo delno pomagal. Bolečine so bile ob mirovanju neznosne. Po treh do štirih tednih se je stanje nekoliko izboljšalo in sedaj občasno jemljem še Zaldiar, ki pa povsem ne pomaga, ampak bolečine so sedaj znosne, ko počivam - ležim jih praktično ni. Naklofen, ki sedaj povsem "prime" raje ne jemljem, zaradi stranskih učinkov.  Navadno se pojavi bolečina kadar sedim in je noga na tleh, če jo dvignem na stol je bolje. Bolečina se pojavlja v spodnjem levem delu noge in prehaja proti nartu. Kadar pa hodim pa se še vedno pojavljajo bolečine v levi "ritnici".

Med tem časom sem opravil še pregled pri ortopedu, ki pa je zapisal: "Podana je relativna indikacija za operativno zdravljenje. V kolikor se odloči za operativni poseg in ob perzistiranju obstoječih težav, sfinkerskih motnjah prednostno. Ta čas gospod ni primeren za delo." 

Kljub temu, da je omenjeni ortoped iz zelo priznane bolnišnice in mu zaupam, poslal sem tudi že papirje za operacijo, bi prosil, če lahko o mojem stanju podaste mnenje in nasvet tudi vi.

Za vaš čas in vaše mnanje ter nasvet se vam že vnaprej zahvaljujem.

 

Lep pozdrav, Valter

 

 

 

 

 

 

 

asked Sep 5, 2013 in Bolečine v hrbtenici by Valter P

1 Odgovor

Pozdravljeni,

Iz zapisa MR izvida razberem, da gre za zmerno zožitev kostnih kanalčkov skozi katere potekajo živčne korenine iz hrbetničnega kanala naprej v ritnico in navzdol v nogi. Zožitev kostnih kanalčkov gre na račun malo "posedene" hrbenice v ledvenem delu, kot posledica začetnih do zmernih obrab.

Kar je bistveno, hujšega vkleščenja žičnih korenin ni, gre pa za njihovo draženje. To vi občutite kot bolečino, ki se širi v nogi. Ko sedite ali obremenite hrbetnico so težave hujše ker še dodatne zožate kostne kanalče skozi katere potekajo živci.

Kaj svetujem?

Preko interneta vam ne morem natačno svetovati. Predvsem zato ker bi moral videti tudi MR slike. Upam da me razumete. Ampak bistveno je kar sem napisal zgoraj. Menim, da nimate pomembnejšega vkleščenja živcev, zato bi morda še svetoval konzervativno terapijo, to je protibolečinsko terapijo in nato postopno fizioterapijo in seveda dolgoročno disciplinirane vaje za krepitev obhrbenične muskulature s katero bi zmanjšali dodatno "posedanje" hrbenice in predvsem kostnih kanalčkov. Seveda ne morem napovedati 100 odstotno ali bi bolečine izvenele do take mere kot bi si želeli. Morda pa bi malo odložili potencialno operacijo. Ste mladi in operacija tudi ni nujno da bo povsem rešila vaše probleme. Tudi ne vem kak tip operacije vam je ortoped predlagal? Bolj radikalno, manj radikalno....

Je pa napisal da je indikacija relativna....kar pomeni....da nujna ni, lahko je malo odložena...odvisno od tega če bi imeli v nadaljevanju še kakšne nove težave.

Skratka vem da bi radi  težave rešili čimprej. Drugo pa je, če ste že izčrpali vse druge možnosti zdravljenja pred operacijo? Ste mlad, ortoped vam je postavil relativno indikacijo za operacijo itd.  

Kot rečeno, to je moje mnenje preko inerneta. Ne more ga v celoti zamenjati z pregledom.

bostjanmatos
answered Sep 7, 2013 by bostjanmatos
...