Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Glava-vratna in prsna hrbtenica

Spoštovani dr. Matos,

Stara sem 44. let in imam več težav. Bila sem že operirana zaradi obstruktivnega hidrocefalusa.Težave, ki ostajajo so težave z koncentracijo, inkontinenca urina,utrujenost. Zaradi bolečin med lopaticami, v rokah,hiperrefleksije in nočnih trzljajev sem bila napotena na MR glave, vratne in prsne hrbtenice. Pri nevrokirurgu imam kontrolo v septembru, me pa zanima na splošno,za kakšne okvare gre.

MR možganov: Preiskava kaže blage znake kortikalne atrofije.Blage gliozne spremembe desno frontalno parasagitalno po drenaži. Ventrikularni sistem je razširjen, blago asimetričenv predelu okcipitalnega roga levega stranskega ventrikla. Pomikov ni.

Od omenjenih podatkov je nova blaga atrofija.

MR cervikalne hrbtenice: Nakazana kifotična angulacija C5-6. Začetne degenerativne spremembe skeleta vratne hrbtenice in i.v. diskov. Znižana i.v. prostora C5-6 z znaki osteohondroze. Spinalni kanal kaže stenozantne spremembe v obeh naštetih nivojih , kjer je videti manjši centralni protuziji diskov in obsežne naplastitve.Intervertebralni foramni so videti prosti. Medula kaže normalno širino in intenziteto signala. V aksialnih rezih je videti v nivoju  C4-5 blago stenozo levega recesusa. Nivo C5-6 kaže izrazitejše stenozantne spremembe cervikalnega kanala v nivoju C5-6, nekoliko izraziteje levo. Zanesljive hernije diskov ni videti.

MR torakalne hrbtenice: Zmerne začetne degenerativne spremembe skeleta. Nakazane naplastitve v nivojih Th8-9 in 9-10. V aksialnih rezih je videti zmerne degenerativne spremembe (spondilotične) z minimalno protuzijo i.v. diska v spinalni kanal v nivoju Th8-9. Nivo Th9-10 kaže podobne spremembe.

Ali so bolečine v hrbtenici in rokah povezane z spremembami v izvidu? inkontinenca, trzljaji? Ali lahko atrofija v možganih napreduje?

Hvala za vaše odgovore, mi bodo pomagali do pregleda pri nevrokirurgu.
asked Jul 27, 2013 in Ostala vprašanja by Petra

1 Odgovor

Pozdravljeni,

po moji oceni so bolečine med lopaticama povezane z spremembami na vratni hrbetnici. Inkontinenca, trzljaji in utrujenost, motnje koncentracije pa zaradi hidrocefalusa.

Iz opisa MR vratne hrbtenice menim da gre  za zmerne obrabe na nivoju od C4-C6, pomembnejših utesnitev hrbtenjače in živčnih korenin ni opisanih. Seveda bi bolj natančno oceno lahko dal ce bi slike videl.

Menim, da je potrebno oceniti stanje s hidrocefalusom. Je bila napravljenje endoskopska ventrikulostomija? Možganska atrofija lahko napreduje, če ventrikulostoma ne deluje dovolj. Vendar bi potem sčasoma imeli povsem enake težave kot pred posegom. Predpostavljam pa da so te, vseeno blažje.

bostjanmatos
answered Avg 1, 2013 by bostjanmatos
...