Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Bolečine v križu

Lep pozdrav.
Že dolgo imam hude bolečine v spodnjem delu hrbtenice. Sedaj imam naslednji izvid MR. Prosim vas za razlago izvida, mnenje in kakšno so rešitve.
Preiskava pokaže blago sinistrokonveksno deviacijo lumbalne hrbtenice. Korpusi ledvene hrbtenice kažejo spondilotične spremembe z anteriornimi in posteriornimi naplastitvami. Nekoliko neravne krovne ploskve lumbalnih segmentov. Videti je tudi blago znižanje korpusa L1, ki je nakazano klinasto deformiran.
Degenerativne spremembe intervertebralnih diskov z znižanimi intezitetami signala in protruzijami pod zadnji longitudinalni ligament predvsem v nivojih L4-L5 in L5-S1. Konus medule in filum terminale sta v normalnih mejah. 
V aksialnih rezih je v nivoju L1-L2 vidna manjša posteriorna protruzija diska in blaga stenoza obeh recesusov. Nakazuje se tudi spondilartroza malih sklepov.
Nivo L2-L3 je v normalnih mejah. 
Nivo L3-L4 kaže manjšo centralno protruzijo diska brez izrazitejše stenoze recesusov.
Nivo L4-L5 kaže širokobazno centralno protruzijo diska in stenozantne spremembe obeh recesusov. Spondilartroza malih sklepov in hipertrofija rumenih ligamentov dodatno stenozirajo spinalni kanal.
Nivo L5-S1 pa kaže centralno in predvsem levostransko protruzijo diska s posledično stenozo recesusa in foramna. Obsežna spondilartroza malih sklepov zaradi nakazanega sacrum acutuma.

Zaključek: Stenozantne spremembe spinalnega kanala zaradi nakazanih centralnih protruzij diskov v nivojih L4-L5 in L5-S1 izraziteje levo, kjer gre še za obsežno spondilartrozo. 

Za vaš odgovor se vam že vnaprej iskreno zahvalujem.Lep pozdrav.
 

asked May 25, 2017 in Bolečine v hrbtenici by cepect

...