Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

IZVID MR, bolečine v križu, nogi

Pozdravljeni,

Spodaj je zapisan MR izvid, ki sem ga prejela. Prosim za razlago in kak nasvet, kako postopati. Stara sem 31 let, drobne postave. Gre se za bolečino v križu, ki seva navzdol po levi nogi in v koleno. Ob daljšem gibanju se noga razboli, sploh pri teku. Ves čas čutim bolečino/napetost v ritnici, skoz po nogi. Tudi v levi strani hrbta zgoraj čutim bolečine. V mirovanju telo zatrdi, težko se iztegnem, postane togo, boleče, težko vstanem, po mirovanju tudi občasno mravljinci v nogah (pogosto tudi v prstih rok, prsti -posebej desna roka, se pobelijo in jih ne občutim dobro, sledijo mravljinci, roke imam večino časa hladne. Skrbi me, ker mi gibanje veliko pomeni in ker se pri svojem delu veliko gibam, priklanjam, stojim (pa tudi sedim, ko sem za računalnikom) - vsakodnevno delam z manjšimi otroki, tudi pri športnih aktivnostih. Po porodih sem zaznala več težav, verjetno zaradi nošenja otrok. Težave s hrbtom so že v družini, mama in babica sta bili na operaciji hernie. Obe imata sedaj ponovne težave. V družini je tudi artritis in osteoporoza.  

MR LUMBALNE HRBTENICE

Preiskava je narejena v običajnih sekvencah kot ravninah.

Preiskava pokaže začetne, minimalne degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih. Prav tako začetna spondiloartroza kot hondroza med spodnjimi segmenti ter i.v. osteohondroza na višini L/S prehoda.

Na višini L/S prehoda  je videti degenerativne spremembe malih sklepov ter minimalno centralno protruzijo diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo. Spremembe minimalno segajo  v intraforaminalno cono na levi strani. Sam kanal je zadovoljivo širok, bistvene prizadetosti nevroforamnov ni videti. Na vseh ostalih segmentih je spinalni kanal primerno širok, nevroforamni so prosti.

 Še RTG

Nakazana sinistrokonveksna deviacija z blago rotacijo zgornjih elementov v desno. Zravnana lumbalna lordoza. Manjši ventrlani osteofiti n slikanem delu spodnj. segm. torekalne hrbtenice.

Hvala za vsakršno razlago in pomoč,
asked Apr 6, 2017 in Bolečine v hrbtenici by ninana
edited Apr 6, 2017 by ninana

...