Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Razlaga izvida MR vratu

Pozdravljeni!
Prosila bi za razlago izvid MR vratu in nasvet:

Narejene so bile fast spin echo T2 in T1 sekvence v sagitalni ravnini. Naredili smo gradient echo sekvenco v segitalni in transverzalni ravnini. Ponovili smo fast spin echo T1 sekvenco v transverzalni ravnini. Vidne so začetne degenerativne spremembe vratne hrbtenice.

Predvsem medvretenčni ploščici v višinah C4-C5 in C5-C6 sta desecirani. V višini C4-C5 je vidna manjša desnostranska protruzija medvretenčne ploščice, brez bistvenih utesnitev. V Višini C5-C6 je vidna večja centralna diskus hernija, ki nekoliko utesnjuje sprednji likvorski prostor in medulo spinalis iz sprednje strani.

Vidno je zmerno širjenje diskus hernije v področje intervertebralnih nevroforamonov obosestransko. V drugih višinah vratne hrbtenice ne vidim patoloških sprememb. Spinalni kanal vratne hrbtenice v celoti normalno širok. V področju posteriornih elelmentov vratne hrbtenice ni videti bistvenih degenerativnih ali drugih patoloških sprememb. Intramedularnih patoloških sprememb ni videti.

Z ozirom na klinični izvid, ki korespondira z izvidom magnetne resonance, menim, da gre za travmatsko spondilolizo s protruzijo diska in osteofitno stabilizacijo v obliki kompleksa na C5-C6, s sočasno iritacijo korenin in kolapsom subduralnega prostora, ob hipetrofiji ligamentov in subartikularno stenozo.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav.
asked Feb 19, 2017 in Bolečine v hrbtenici by YESTERDAY

...