Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

obrazložitev izvida MR

Pozdravljeni, imam hude bolečine v križu. Bolečina se je začela 19.9.2016. bila je ostra bolečina ( kot bi me nekdo zabodel z nožem). Po 1 tednu je to minilo, bolečina je pa ostala. Ob počitku je bolečina topa, ko kaj delam pa je ostra. Po navodilih zdravnika delam raztezne vaje, vendar se mi zdi, da se stanje z delanjem vaj poslabšuje. v enem mesecu pa imam tudi mravljince in bolečino v trtici.

prosim za nasvet, kaj lahko storim da boležine nebojo tako hude.

prilagam tudi izvid MR in prosim za obrazložitev.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. LP

Minka

MR vratne hrbtenice.

Preiskavo opravimo v T2 sekvenci v sagitalni in transverzalni ravnini ter T1 sekvenci v sagitalni ravnini.izravnana vratna lordoza. Degenerirani i.v. disci v nivojih od C2 do C7. Blago znižan i.v. nivoja C4-5. Začetna spondialoza. Višina korpusov vretenc in struktura skeleta sta primerni.  Kongeniitalno normalno širok spinalni kanal. Intenziteta signala hrbtanjače je v mejah normalnega, brez znakov kompresijske ali druge mielopatije.pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroformanov v redelu vratne hrbtenice ne vidim. V nivoju C4-C5 ter C6-C7 sta sicer vidni minimalni širokobazni protruziji i.v. diskov pod zadnji longitudialni ligament.

 

MR L/S hrbtanice.

preiskavo opravimo v T2 sekvenci v sagitalni in transverzalni ravnini ter v T1 sekvenci v sagitalni ravnini.Nekoliko poudarjena ledvena lordoza.

Degenerirana blago znižana i.v. diska nivoja L4-%, L5-S1. Dekstrokonveksna deviacija ledvene hrbtenice. Conus medule in filum terminalne sta v mejah normalnega. Manjši hemangiom korpusa T10 ter T12. Edem subhondralne kostnine priležnih delov korpusov nivoja L4-5 v sklopu i.v. hondroze. V nivoju L4-5 levostranska širokobazna protruzija i.v. diska ob kosteh naplastitvah povzra zmerno stenozo levega nevroformana ter začetno stenozo levega recesusa. V nivoju L5-S1 levostranska širokobazna protruzija i.v. diska povzroča začetno stenozo levega recesusa. V ostalih nivojih ledvene hrbtenice ne vidim pomembnejše stenoze spinalnega kanala ali nevroforamnov.
asked Jan 19, 2017 in Bolečine v hrbtenici by Minka54321

...