Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

prosim za razlago in stanje po izvidu

Spoštovani !

Stara sem 53 let. Težave s hrbtenico so se pojavile pred 5 leti. /takrat so mi opravili prvo MR in obrazložitev, da nobena fizioterapija ne bo pomagala in prekinitev, razen hoje in eventualno hrbtno plavanje,vseh aktivnosti,  da naj razmislim o operacji. Bolečine so se takrat po cca 8 mesecih umirile. Pred časom pa so se bolečine spet pojavile,vendar v manjšem obsegu,  in opravila sem ponovno MR /izvid za katerega prosim vašo razlago in mnenje/,

M R SPINALNEGA KANALA LUMBALNE HRBTENICE

Standardne sekvence.

Lordoza je Se primerna. Ventralna in dorzolateralna spondiloza Znaki degeneracije diskov od L 4 do S 1 z znižanim i.v. prostorom L 5 — S 1 . Radikularne ciste S 2. Schmorlove hernije TH 12 — L 1 .

Nivo L3 - L4 :       manjša koncentrična protruzija brez pomembnejših zožitev.

Nivo L4 - L5 :      do   3     mm velika      koncentrična ter obojestransko intrakanalikularna protruzija z nakazano delno utesnitvijo lateralnih recesusov. Foramna sta nekoliko ožja vendar prehodna.

Nivo L 5- S 1:     večja levostranska in centralna herniacija, ki je orientirana levo in centralno kavdalno za cca 14 mm. Popolnoma utesnjuje levi lateralni recesus.

Odrinjena duralna vreča s sprednje in leve strani. Zožen spinalni kanal.

Diskretno ožja, prehodna foramna.

Signal prikazane medule spinalis je v mejah normale.

V primerjavi s posnetki iz maja 2012 je videti izrazito poslabšanje L 5 — S 1 .

 Mnenje: degenerativne spremembe ter utesnitve na opisanih mestih, predvsem L 5 — S 1 levo.

Odločam se  za Pilates za krepitev hrbtnih mišic. Ali je to priporočljivo? Ortoped mi je ponovno rekel mirovanje brez aktivnosti in fizioterapija ne bo pomagala

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor

S Spoštovanjem

Barbara

 

 

asked Dec 1, 2016 in Bolečine v hrbtenici by tera150

...