Na vaša vprašanja
odgovarja g. Stef Harley
Stef Harley je magister Rehabilitacijske znanosti in fizioterapije Svobodne univerze Bruselj v Belgiji (in Rehabilitation Sciences and Physiotherapy from the renowned University of Brussels in Belgium), zibelke fizioterapije. Potem, ko je delal kot mlad fizioterapevt za mnogo različnih športnih ekip (tudi s košarkaško ekipo Svobodne Univerze v Bruslju) ter kot domač fizioterapevt in kondicijski trener Heiveld teniške šole, se je preselil v Slovenijo v letu 2000. V Sloveniji je bil tesno vključen v razvoj Kosmodiska in Dormea ortopedskega ležišča. Od 2008 vodi svojo privatno prakso Synovia (http://www.synovia.si/), kjer je uspešno zdravil veliko vrhunskih Slovenskih, kakor tudi tujih športnikov.
Stef je tudi Vodja katedre za fizioterapije in član senata Fizioterapevtike - visoke šole za fizioterapijo v Laškem. Na Univerzi na Primorskem končuje svoj doktorski študij Aplikativne kineziologije. Stef redno predava o športnih poškodbah, preventivi , izboljšanja uspešnosti pri športu in izboljšavi posture – drže na konferencah, seminarjih in delavnicah doma in v tujini. Junija 2014 je bil ključni govornik na Guanghzou Mednarodni konferenci Znanost v športu na Kitajskem (Guanghzou International Conference in Sport Sciences in China), kjer je predaval o drži in poškodbah pri športu. Od takrat se redno vrača na Kitajsko, kjer še naprej predava in izobražuje o drži, poškodbah in preprečitvi le-teh.

Najbolj priljubljene oznake

Stenoza hrbteničnega kanala + bolečine v levi nogi

Spoštovani!

Imam težave s hrbtenico. 14.6.2015 sem opravila MR (glej tekst spodaj) in na podlagi tega mi je nevrokirurg svetoval operacijo na MF L4-L5 na levi za odstranitev diskus hernije in sprostitev korena L5 na levi strani. Ker pa mi je dejal, da mi lahko le zmanjšal bolečine v levi nogi , ne bom pa mogla prehoditi večjih razdalj se nisem mogla odločiti za operacijo. V zadnjem času pa imam že res hude težave: že takoj pri stanju na mestu, me prične boleti v levi nogi (v ritnici, okoli kolka, nato v koleno in nazadnje v meča oz. gleženj)..tudi ko pričnem hoditi prehodim brez bolečin le kakih 100m. Ne vem, kako naj se sedaj odločim. Lani sem hodila na manualno terapijo in nato na vaje po metodi McKenzie. Nekaj časa je bilo bolje, potem sem vaje malo zanemarila, toda sedaj zopet redno telovadim, a trenutno ni bolje. Ko se pri hoji ustavim in počepnem ali ko počivam doma, traja kar nekaj časa da bolečina mine.

Vljudno prosim še za vaše mnenje! Ali res ni nobene druge možnosti, kot operacija, ki pa kot vem prav tako ni garancija za odpravo vseh težav!

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

                                        

Preiskava pokaže izražene degenerativne spremembe ledvene hrbtenice v smislu spondiloze na vseh
segmentih.
Spondiloartroza kot hondroza praktično med vsemi segmenti ter zaletna i.v. osteohondroza med
L5-S 1.
Suspektni tranzitorni se gment - lumbalizacij a S 1 .
Med L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna protruzija diska je centralno ter z
leve v stiku z duralno vrečo ter rahlo sega v paracentralno regijo na levi. Sam kanal je primerno
širok.
Med L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenj enazrahlo zadebeljenimi rumenimi ligamenti.
Prisotna protruzija diska je centralno v stiku z duralno vrečo ter rahlo sega v paracentralno regijo na
obeh straneh. Spinalni kanal je zožen, bistvene prizadetosti nevroforamnov ni videti.
Med L5-S 1 sta mala sklepa degenerativno spremenj ena z zadebeljenimi rumenimi ligamenti.
Prisotna protruzija diska centralno ter zleve komprimira duralno vrečo, sega v paracentralno regijo
na levi strani ter se spušča v področje levega recesusa. Spinalni kanal je zožen.
asked Okt 7, 2016 in Bolečine v hrbtenici by notka

...